Paloperäiset ukkospilvet voivat jäähdyttää ilmastoa?


Cumulonimbus flammagenitus tai pyrocumulonimbus on nimitys ukkospilvelle, joka syntyy maanpinnan kuumenemisen johdosta. Kuumuuden syynä voi olla tulipalo tai tulivuorenpurkaus.

WUWT-sivustolla kirjoitetaan ilmastonmuutoksen aiheuttamasta mahdollisesta viilenemisestä juuri pyrocumulonimbusten kautta (Linkki). Eikähän WUWT-jutun kirjoittaja Eric Worrall omasta päästää asiaa ole keksinyt, kun viitatussa Petersonin ja kumppaneiden tutkielmassa mainitaan sama asia (Linkki). Lainaus: ”…understanding larger scales of potential atmospheric impacts and climate feedbacks.” Ehkä kuitenkin hyvä todeta, ettei tutkimus näytä selvittäneen mahdollista sään viilenemistä kvantitatiivisesti.

Laaja metsäpalo johtaa otollisissa olosuhteissa ukkospilvien syntyyn ja stratosfääriin ajautuvaan savuun, tuhkaan ja nokeen. Tässä siis on yhtenevyyttä strasotsfääriin ulottuviin tulivuorenpurkauksiin. Jälkimmäisissä on usein kuitenkin merkittäviä määriä rikkiyhdisteitä. Rikkiyhdisteitähän on suunniteltu käytettäväksi ilmastonmuokkauksessa (Linkki). Rikkiyhdisteet pyrkivät hapettumaan kosteassa ilmakehässä rikkihapoksi, joka taas muodostaa aerosolihuntua. Aerosoli heijastaa auringonsäteilyä pois avaruuteen. Riittääkö palosavun sisältämä vesi tuottamaan saman efektin?

Siinä tilanteessa, että ilmaston lämpeneminen tuottaisi merkittävän lisäyksen metsäpaloihin ja nämä taas aiheutaisivat ukkospilviensä kautta ilmastonviilenemistä, tässä olisi kyse negatiivisesta eli hillitsevästä takaisinkytkennästä. Tulivuoritoiminnan ilmastoa viilentävä vaikutus taas ei taida juurikaan olla ilmastoilmiöihin kytkeytyvää. Tässsä on siis yksi varmahko ero.

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Cumulonimbus_flammagenitus (Linkki)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuuropilvi (Linkki)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.