Globaali lämpötila toukokuussa 2021


Nasa on toimittanut taas saataville uudet kuukausilämpötilat GISTEMP-taulukkoonsa, uusimpana äskettäinen toukokuu.

Kuva

Ylemmässä kuvassa näkyy kuukausilämpötilojen käyrää vuoden 2016 alusta, sekä lisäksi paksulla katkoviivalla viimeisten 40 vuoden trendi ja punaisella vaakaviivalla vuosituhannen alkukymmenen keskiarvolämpötila käytetyllä asteikolla. Toukokuu 2021 on mutkallisen viivan viimeinen piste, joka on viileimpiä kuukausia koko kuvaajan aikaväliltä, vaikka siinä hitunen on lämpenemistä edellä olleeseen huhtikuuhun nähden. Vähän tosin yllätti, ettei ole enempää lämmennyt, kun seuraamistani päivittäislämpötilatideoista olisi näin voinut odottaa.

Toisessa kuvassa on sitten käyttämieni taulukkotietojen kuvankaappaus vähän pitemmältä ajalta kuin kuvaaja. Toimii jonkinlaisena todisteena.

Ilmastotieteellisesti tuossa ensimmäisen kuvan murtoviivassa näkyy liian lyhyt aikaväli, että siitä voisi mitään päätellä. Vaan enpähän ole siihen trendiä piirtänytkään vain siihen väliin perustuen. Kun menossa olevan kesäkuun päivittäisarvot ovat alkukuun osalta lähellä viime helmikuun viileää keskiarvolukemaa, niiin heräähän tässä toki jossittelun halu. Jos useat kuukaudet menevät loppuvuodesta tuon punaisen viivan tuntumaan, niin silloin puheet lämpenemistauosta tai jopa käännekohdasta voivat olla jo hieman vähemmän ennenaikaisia kuin vain yhden kuukauden perustalta olisi. Kuvankaappaustaulukosta kuitenkin näkyy, että edellisen vuosituhannen puolella on ollut viileämpää.

ENSO-ilmiö on nyt neutraalissa tilassa ja ennusteiden mukaan onkin vielä ainakin muutaman kuukauden. Sieltä ei siis pitäisi tulla nykyiseen lämpötilatasoon voimakkaita muutosvaikutuksia lähikuukausina.

2 responses to “Globaali lämpötila toukokuussa 2021

  1. Älypuhelimia, tabletteja, läppäreitä, taulutelevisioita, sähköpotkulautoja, suppilautoja, grillaamista,…jne jne jne. Kaikenkarvaisen tavaran tuottaminen ja hamstraaminen senkun kiihtyy. Milleniaalit ja Zetat syyttävät aikaisempia sukupolvia että ”Jätitte meille sitten niin paskan maailman että” Mutta Sodasta selvinneet ja sen jälkeiset polvet eivät pystyneet edes uneksimaan siitä kaikesta yltäkylläisyydestä jossa nuorimmat polvet nyt rypevät. Tämä fakta haudataan sen alle ettei nykynuoret yleisesti ottaen pääse osallisiksi suurten ikäluokkien elintasosta. Eivät kaikki pääsekkään. Yhteiskuntamme on jakaantumassa yhä selvemmin köyhiin ja kerskakuluttajiin. Tosin osa noista wannabe jupeista elää pröystäilevää ökyelintasoaan velaksi.
    Siinä missä 70-luvun duunari polki vanhalla ruosteisella pyöränrämällä töihin kesät ja talvet, eväinä maitopullo ja joku leivänkäntty, tämän ajan suorittajat tykittävät tankin kokoisilla Volvoilla ja Audeilla joka paikkaan. Lounasta vedetään Mäckärissä tai Hesessä. Entisaikoina televisio oli monia vuosia se yksi ja sama puulaatikko Upo tai Asa. Puhelin oli se eteisen peilipöydällä ollut reikälevy tai näppäin Erikson. Lomamatkoja tehtiin lähes yksinomaan kotimaassa junalla tai linja-autolla. Nyt pitää siellä älykodissa olla sellaiset määrät elektroniikkaa että yhden huushollin pyörittämiseen tarvittaisiin melkin oma voimalaitos. Joka vuosi pitää päästä lentämään jonnekin.
    Niin se vaan nyt on arvoisa insta-face-sukupolvi, te olette kyllä se kaikkein eniten ilmastoa kuormittava ja luonnonvaroja polttava poppoo.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.