Huhtikuussa 2021 globaali lämpötila aleni


Taas on uutta Nasan viisautta tullut tarjolle globaaleista kuukausilämpötiloista tai tarkemmin sanottuna niiden poikkeama-arvoista verrattuna aiempien vuosikymmenien kuukausikohtaisiin keskiarvoihin. Vuorossa siis viime huhtikuu, joka yllättäen olikin vähän viileämpi kuin edeltänyt maaliskuu.

Kuva 1.

Kuvassa 1 on graafinen käyrä ja kuvassa 2 taulukkomuotoinen esitys kaapattuna Nasan GISTEMP-sivulta.

Kuva 2. Kaapattu 14.5.2021 osoitteesta: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Mitä huhtikuuhun 2021 tulee, niin se oli viileämpi kuin seitsemän edellistä huhtikuuta ja melko lähellä tämän vuosituhannen keskiarvoa huhtikuiden lämpötiloissa. Vaan edelliseltä vuosituhannelta ei sitten löydy aineistosta yhtään näin lämmintä huhtikuuta kuitenkaan. Ettei tässä kuitenkaan ole kyse ihan vain yhdestä viileämmästä huhtikuusta käynee ilmi tuosta DJF-sarakkeesta, jossa vuodenvaihteen kolme kuukautta on arvossa 76, joka sekin on varsin lähellä tämän vuosituhannen keskiarvoa.

Kun tuo kuvankaappaus taulukosta on ollut myös eräänlainen laadunvarmistusväline, niin mainittakoon, että tammikuu 2021 oli helmikuussa tässä GISTEMP-aineisossa arvossa 86 ja nyt siis arvossa 81, niin ihan hyvä, että olen kaappaillut. Kuvan 1 kuvaaja on aina tuoreimman tilaston mukainen kaikilta pisteiltään, joten tuo tammikuukin on nyt vähän eri kohdalla käyrässä kuin alkujaan. Pienempiä muutoksia on myös jokunen käyrällä verrattuna aiempaan.

Ettei kukaan innostuisi piirtämään trendiviivaa vuoden 2020 alusta tähän päivään, niin kerrottakoon, että tuo edellinen huippu osui ”piilevän” El Niñon kohdille, kun nyt vielä on La Niña menossa NOAA:n mukaan (ei kuitenkaan enää Australian BOM:in mukaan.) Tokihan se olisi hauskaa piirtää jääkauteen ulottuva trendiviiva, mutta ei se taitaisi olla kovin varmalla pohjalla. Kuvan 1 punainen vaakaviiva odottaa alittajakuukausia. Jos niitä alkaisi kertyä, niin sitten joutuisin minäkin puhumaan lämpötilan tasanteesta tai jostain sellaisesta. Tuo viiva on siis vuosituhannen ensimmäisen kymmenen keskiarvo tässä aineistossa.

Kuva 3. Lähdesivusto: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml (Sivulla linkki viikottain päivittyvään PowerPoint-tiedostoon)

Mitä ENSO-ilmiöön (El Niño/La Niña) tulee, niin kuvan 3 ennuste lupaisi lähinnä sitä, että nykyinen La Niña katkeaa, mutta uusi La Niña voisi alkaa vuodenvaihteessa. Tarkoittaisi sitä, ettei Tyynimeri olisi puskemassa lämpöä ilmakehään ihan lähiaikoina. Vuoden 2022 alku voisi siis olla samalla tasolla lämpötilan suhteen kuin nytkin on ollut. Näin ainakin ENSO:n vaikutuksen osalta.

Päiväkohtaisten arvojen tiirailu ja yritys siltä pohjalta ennustaa menossa olevaa kuukautta meni ainkain tällä kertaa sikäli pieleen, että Moyhun mukaan huhtikuun piti olla lämpimämpi kuin maaliskuun. Menossa olevan toukokuun osalta ei näy mitään radikaalia hyppyä suuntaan tai toiseen, joten en odota isoa muutosta kesäkuussa varmistuvaan lopputulokseenkaan. Toivottavasti pääsemme taas viisastumaan ennen juhannusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.