Ilmastonmuutos ei ole ainoa hyönteiskadon aiheuttaja


Linkkilistallanikin on aaltoviivasarjassa, siis muuna kuin ilmastolinkkinä ~ Professorin ajatuksia. Oikotiedon sivulta sattui silmiini viite ”Professorin” artikkeliin (Linkki), jossa kerrottiin uudesta hyönteiskatotutkimuksesta. Hyönteiskatohan on ollut esillä jo muutamia vuosia. Viime vuoden aprillipäivältä löytyy Ylen artikkeli pölyttäjähyönteisten kadosta (Linkki). Siinä kadon syiksi luetellaan ”hyönteisten elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt, vieraslajit ja ilmastonmuutos”.

Viitatusta blogista löytyy linkki käsiteltyyn tutkielmaan tai sen tiivistelmään (Linkki). Siitä käy ilmi, että vesistöissä elävien surviaisten osalta merkittävä katotekijä on siltojen valaistus, joka harhauttaa hyönteiset. Yleisemminkin hyönteisiä vaivaavat yölliset keinovalot, tutkimuksen käyttämänä lyhenteenä ALAN. ”Professori”, jonka uskon olevan oikeastikin professori, on näköjään löytänyt muitakin tutkimuksia, joissa keinovalojen haitta on verrattu vailla öisiä valoja olevaan alueeseen. Tuloksena oli, että valaisemattomalla alueella ei hyönteiskatoa esiintynyt 4 vuoden aikavälillä.

En ollenkaan mene väittämään, etteivätkö Ylen artikkelissa mainitut tekijät olisi aiheuttaneet hyönteiskatoa, mutta koska tätä keinovalotekijää ei ole mainittu, niin listassa mainittujen tekijöiden painoarvo vähenee yleisessä tarkastelussa. Eräs yleinen tekijä on sitten väestönkasvu, joka on useammankin mainitun tekijän taustalla ja vaikuttamassa myös tähän valaistushaittaan. On varmaan vielä hyvä mainita, että viitattu Ylen artikkeli käsittelee pölyttäjähyönteisiä ja nämä muut tutkimukset enemmän yölentäjiä.

Mitä väestönkasvuun tulee, niin Kiina näyttäisi ratkaisseen kohtalaisesti liikaväestön ongelman. Vaan en ole huomannut, että yksikään kehitysmaa olisi ottanut esimerkistä onkeensa. Pikemminkin tavoitteena näyttäisi olevan päästä vähintäänkin USA:n ohi väkimäärässä, jos nyt ei monikaan tavoittele Kiinan asukaslukua. Hyönteisiltä ei kysytä.

Mitä sitten ilmastonmuutoksen haittaan hyönteisille tulee, niin se näyttäisi liittyvän ainakin ilmastovyöhykkeiden siirtymisiin napoja kohti. Näin päättelen siitä, että Ylen artikkelissa mainitaan Espanja ja Meksiko. Vaikka maailman keskimäärin vihertyy, kuivien alueiden reunoilla voi laajeneva kuivuus haitata hyönteisiäkin. Esimerkikisi kukkivien kasvien häviäminen alueellta tekee varmasti kiusaa pölyttäjillekin.

Ilmasto ulottuu kaikkialle, missä ihmisiä asustaa, eikä taida olla kovinkaan runsaasti hyönteisiäkään, jotka ovat ilmaston vaikutusten ulottumattomissa. Tässä piilee myös helpon selityksen vaara: ”se johtuu ilmastonmuutoksesta”. Kun varsinkin pölyttäjähyönteiset ovat lentokykyistä joukkoa, niillä on kohtalaiset mahdollisuudet muuttaa kelvottomista olosuhteista kelvollisiin, jos olosuhdemuutos etenee ilmastovyöhykkeen siirtymisen tahdissa. Tästä syystä oletan vielä tässä vaiheessa, että hyönteiskadon tekijöistä juuri ilmastonmuutosta on eniten liioiteltu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.