Tanskassa aiotaan tasoittaa sattumaenergian vaihtelu


Jälleen jännä tiedonmetsästystarina, pysykää sivulla (-; Alkuunsa sattui silmiini juttu WUWT-sivustolta (Linkki). Siinä kerrottiin, että Tanskassa aiotaan tuuli- ja aurinkosähkö varastoida 600 °C lämpötilaan kivirakeisiin. WUWT-juttu oli kopio EurekAlert-sivun artikkelista (Linkki). Silmiini ei sattunut tietoja varaston hyötysuhteesta, investointikustannuksista puhumattakaan. Aarhuusin yliopiston sivuilta ei löytynyt asiaan liittyvää lehdistötiedotetta tai mitään muutakaan tietoa. Vika saattoi toki olla tiedon hakijassakin, mutta tulos oli kuitenkin nolla. Vasta Googlella löytyi jonkinlainen projektisuunnitelma (Linkki).

Mitä tässä vaiheessa voidaan katsoa tiedetyksi? Ainakin se, että sattumaenergia (=tuuli ja aurinko) eivät voi koskaan toimia laajamittaisesti ilman energiavarastoa. Maakohtaisesti varaston tarve varmaan vaihtelee. Esimerkiksi niillä alueilla, missä aurinkon kuumentava vaikutus aiheuttaa tarpeen jäähdyttää asuntoja (=ilmastointi), varasto tarpeen voisi ajatella olevan vähäisempi, kun yöllä ei sentään aurinko anna lisää lämpöä säteilemällä. Sitten Suomessa hyvä varasto säilyttäisi energian kesästä talveen. Tämä on jo yli sen, mitä tässä tanskalaisessa projektista tavoitellaan.

Kivihän on sikseen halpaa materiaalia, että sitä kannattaa käyttää tienpohjissakin. Siten tanskalaisilla on ainakin jotain edullista ainetta mukana kuvassa. Että kivi on jonkinlaisena sorana, sen ymmärtää lämmönvaihdon kannalta. Vaan miten kuumasta kivestä saadaan sähkö verkkoon, se jäi minulle vähän epäselväksi, vaikka jotain tuosta saattoi aavistella.

WUWT-sivuston kommentit kannattaa usein lukea, niin nytkin. Nimimerkki IanH tarjosi linkin tutkielmaan (Linkki), jossa oli vastaavanlaisen järjestelmän energialaskelmia. Nyt tämä kokonaisuus hahmottuu paremmin, ainakin minulle.

Tanskalaisten idea on siis lämpövoimakone, jota pyöritetään sähköllä, kun sähkö on halpaa ylitarjonnan vuoksi ja sitten lämpövoimakoneen varastoima energia otetaan käyttöön ”pula-aikana”, niin että lämpövoimakone pyörii varastoenergialla pyörittäen generaattoria. Paljon mahdollista, että edellä mainittu sähkömoottori voi toimia myös generaattorina. Varastojärjestelmästä saadaan n. 50% sinne varastoidusta sähköenergiasta takaisin.

Kiven hinnalla tässä ei ehkä olekaan niin paljon merkitystä kuin lämpövoimakoneen hinnalla? En ole talousviisas, mutta kaipa tätä voisi verrata investointikustannuksiltaan järjestelmään, jossa tuuli- ja aurinkopuisto olisi varmistettu Wärtsilän dieselvoimaloilla. Ei ilmaista, mutta ei myöskään mahdotonta.

Ilmahan on vielä ilmaista, mutta tuulisähkö ei sitä ole. Kun sattumaenergia osuus on ollut vähäinen koko energiatuotannosta, on tuuli- ja aurinkovoimalat voineet ”loisia” sähköverkossa. Jos niistä tulee valtavirtaa, niiden tuottama sähkö kallistuu merkittävästi vaadittavan varastointikulun takia. Eihän diselsähkö ole ollut koskaan edullisinta sähköä, vaikka öljyn hinta on joskus ollut alhaalla. Suomessa varmaan kannattaisi satsata ennemmin ydinenergiaan.

Tässä tuli mieleen myös tämän blogin tarkoitus. Se taitaa olla aika pitkälle tiedonmetsästys ja saaliin alustava pureskelu. Pelkkä WUWT- tai EurekAlert-linkki olisi ollut helppo nakki, mutta eipä siinä oikeastaan olisi minua tai tätä blogia tarvittu. Useimmat lukijat olisivat löytäneet nuo muutenkin. Tiedonmetsästyssaaliiksi tässä voinee laskea tuon projektisuunnitelman ja WUWT-kommentista löytyneen linkin laskelmiin. Saaliin pureskelua on sitten arviointi siitä, mikä merkitys käsiteltävällä asialla on kokonaisuuteen, tässä mm. tuo vertaus dieselsähköön. Kommentteihin voi sitten tulla lisätietoa asiaan perehtyneiltä blogini seuraajilta. Tätä ainakin toivon. Lisäksi toivotan hyvää vappua!

Advertisement

One response to “Tanskassa aiotaan tasoittaa sattumaenergian vaihtelu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.