Pohjatroolaus noussut pinnalle


MTV uutisoi pohjatroolauksen tuottavan hiilidioksidipäästöjä saman verran kuiin lentoliikenne (Linkki). Samasta asiasta kirjoittaa myös The Guardian (Linkki).

Lukuisten tutkijoiden tutkielman tiivistelmä löytyy Naturen sivulta (Linkki). Siitä käynee esille, että painopiste on ollut merien suojelussa. Tutkielma on ainakin toistaiseksi kokonaan luettavissa julkaisuyhtiön suosiollisella avustuksella (Linkki). Pohjatroolauskin näyttää olevan mainittuna, mutta samalla kerrotaan, ettei pohjasedimenteistä troolaamalla vapautuvan CO2:n kohtaloa ole tutkittu, että missä määrin se vapautuu ilmakehään.

Epäilemättä merenpohjan raapiminen, ”haravointi”, aiheuttaa mikrobitoiminnan vilkastumista ja näin CO2-päästöjä. Vaan jos ajatellaan troolaamista, niin siinähän on syötävästä kyse. Pelkkä kalastuskielto varmaan palauttaisi olosuhteita meressä luonnontilaisiksi, mutta samalla se aiheuttaisi nälkää maan päällä. Tämä ei näyttäisi olevan tutkielman laatijoiden päätarkoitus, mutta silmiini ei kuitenkaan sattunut yksityiskohtaista esitystä vaihtoehtoisesta toimintatavasta pohjatroolaukselle.

Jos ajatellaan, miten lentoliikenne tuottaa fosiilisen hiilidioksidin korkealle ilmakehään ja miten pohjatroolaus vauhdittaa orgaanisen aineksen hajoamista meren pohjassa vailla mitattua vaikutusta ilmakehään, niin vähän oudolta vaikuttaa näiden kahden CO2 määrän rinnastuskin. Olisiko tarkoitus saada lentoliikenne parempaan valoon vai kalastus huonompaan?

Kuva 1. Tekijäviite: By Lindsay G. Thompson – Thompson, Lindsay G. (1893) History of the Fisheries of New South Wales : with a Sketch of the Laws by Which They Have Been Regulated, Sydney, NSW, Australia: Charles Potter, Government Printer, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43389392

Linkkejä aiheeseen

https://wwf.fi/tiedotteet/2020/09/wwfn-tuore-raportti-pohjatroolaus-vaikeuttaa-itameren-toipumista/ (Linkki) WWF näkee pohjatroolauksen luontohaittana Baltianmerellä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bottom_trawling (Linkki) Wikipedia englanniksi pohjatroolauksesta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.