Menneisyys muuttuu ilmastoaineistoissa


Äskettäin silmiini osui Christopher Monckton of Brenchleyn artikkeli WUWT-sivustolta (Linkki), jossa päiviteltiin HadCRUT-aineiston lämpenemistrendin jyrkkenemistä, kun oli siirrytty käsitellyissä aineistoversioissa numerosta 4 numeroon 5.

En tiedä, selventääkö tässä alla oleva tuota prosessia ollenkaan, mutta ainakin itse uskon, että olen samalla seinällä, vaikka käytän Berkeley Earth -aineistoa.

Kuvassa 1 on yhden sääaseman kuukausikeskiarvojen poikkeamalukemat, ns. raakadata. Trendi on aavistuksen kohoava (vihreä suora), mutta silmämääräisesti häviää suureen vaihteluun.

Kuvassa 2 on yksittäisen aseman arvojen poikkeamat lähistön muista asemista. Kaavioon on merkitty myös aseman paikan siirrot (useita), mittauskellonajan vaihdokset (0 tässä) ja tilastollisesti havaitut katkokset, ”Empirical Break” (lukuisia). Viimeksimainittuhin liittyy kuvaajassa punaiset vaakajanat.

Kuvassa 3 on sitten käsitelty asemakohtainen lopputulos. Nousutrendi näkyy selvemmin. Osasyynä tähän on tarkempi skaala.

Tässä USA:n Etelä-Dakotan Aberdeen lentokentän mittauksissa raakadatan 0,69 asteen lämpeneminen sadassa vuodessa muuttui käsitellyssä aineistossa 1,20 asteen lämpenemiseksi 100 vuodessa. Joillakin asemilla muutos on erisuuntainen. Berkeleyn maakohtaisista tai globaaleista tuloksista en löytänyt tietoa, miten paljon ja kumpaanko suuntaan kaikkien alueen asemien käsitelty tulos poikkeaa raakadatasta.

Kuva 5. Kaappauslähde: http://berkeleyearth.org/data/

Kuvassa 5 on selostus siitä, miten aineistoa korjataan automaattisesti. Alussa mainittu HadCRUT-aineiston versiopäivityksen aiheuttama ”lämpeneminen” voisi ainakin osaksi johtua tuonkaltaisen automaattisen oikaisumenetelmän uudesta versiosta. Muitakin tekijöitä toki voisi olla vaikuttamassa muutokseen.

Sääaseman mittauksissa voi tapahtua monenlaisia muutoksia, jotka aiheuttavat sitten sen, etteivät muutosta edeltävät ja sen jälkeiset mittaustulokset ole täysin vertailukelpoisia keskenään. Esimerkiksi jos mittausten kellonaika muuttuu, tulee keinotekoista lämpenemistä tai viilenemistä arvoihin. En kuitenkaan mahda mitään sille, että tuo läheisten asemien käyttäminen automaattisten korjausten tekemiseen ei oikein vakuuta. Jos läheiset asemat ovat lämpösaarekeilmiön kourissa, niin oikaistaako ainoa muuttumattomassa ympäristössä mitannut asema? Muutenkin menneisyyden lämpötilojen korjaaminen tuntuu väärentämiseltä, vaikka sille perusteita olisikin. Tässä siis paino tuolla tuntumisella.

Sitä ei näyttäisi kukaan kiistävän, etteikö Monckton kertoisi oikein versiomuutoksen tuottaman lämpenemismuutoksen HadCRUT-aineisossa, eli  n. 14% olisi ollut virhettä aiemmassa versiossa trendin kohdalla. Tai ilkeästi ajatellen uusi versio on tuon prosenttimäärän lisää pielessä. Ilman kunnon todisteita tuo ilkeä ajatus toki jää vain ilkeäksi ajatukseksi. Menneisyys on kuitenkin muuttunut ja sen pohjalta sitten myös ennusteet tulevasta.

 

Advertisement

One response to “Menneisyys muuttuu ilmastoaineistoissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.