Korallin levä kaipaa ”happamoitumista”


Pitemmästä aikaa CO2 Science -sivuston juttu (Linkki). Siinä kerrotaan, että Symbiochlorum hainanensis -levä jaksaa paremmin, jos meren pH:ta alennetaan (”happamoituminen”) tai lämpötilaa kohotetaan 26 asteesta 32:een. Yhteisvaikutus on kuitenkin ”vain” keskimääräinen noista kahdesta erillisvaikutuksesta.

Tähän väliin voisi sanoa pari sanaa lukemistani väitteistä, että CO2 Science -sivusto olisi jotenkin epätieteellinen tms. Sehän ei minua edes haittaisi, koska kaivan aina esille sen alkuperäisjulkaisun. En nyt kumminkaan ole tuolla sivustolla havainnut mitään vääristelyä. Juttujen valikointia siellä varmaankin on.

Gongin ja kumppaneiden tutkielma on kokonaisuudessaan luettavissa netissä (Linkki). Asiat näyttäisivät olevan CO2 Sciencen esittämällä tavalla.

Mitä tämä tutkimus sitten sanoo koralliriuttojen kuolemisista? Ei ehkä kovinkaan paljon heti huomiseksi. Kyseinen korallien kanssa symbioosissa elävä levä ei ole tiettävästi levinnyt laajalle ja on vasta äskettäin löydetty (Linkki). Pitemmällä aikajänteellä sillä voi olla edellytyksiä yleistyä, jos merivesien lämpötila kohoaa koralliriuttujen seuduilla ja hiildioksidia on runsaammin tarjolla.

Vierailin jokunen vuosi sitten Linnanmäellä sijaitsevassa Sea Life -akvaariomaailmassa. Kun siinä sattui olemaan korallien liepeillä henkilökunnan edustaja, niin kyselin korallien hoidon vaikeudesta jotain. Vastauksesta jäi mieleen se, että ainakin siinä akvaariossa olleet korallit olivat tarkkoja hoidettavia. Samaahan puhuu koralliriuttojen haallistumisilmiö olosuhteiden muututtua merialueella. Olisiko siinä korallin levät menettäneet sopeutumiskykyään ulkoisiin muutoksiin, jos korallin sisällä on sukupolvesta toiseen köllötelty vakio-oloissa? Siinä tulee sitten levien vaihtoviikot eteen, jos vain tarjokkaita löytyy. Huonoissa tilanteissa ei löydykään.

Tutkielma antaa toivoa, että muuttuneisiin olosuhteisiin paremmin sopivia korallien symbionttileviä on sentään olemassa. Niiden leviäminen saattaa kuitenkin viedä aikaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.