Ilmastonmuutoksen tuottama monimuotoisuuden lisäys pandemian syynä?


Luonnon monimuotoisuus eli biodivesiteetti on eräs ympäristötietoisten huolenaiheista (Linkki). Globaalisti monimuotoisuuden väheneminen tarkoittaa mm. sukupuuttoja, alueellisesti lajien muuttoa paremmille paikoille. Voitaneen sanoa, että ympäristötietoiset näkevät melko yksimielisesti ilmastonmuutoksen biologista monimuotoisuutta vähentävänä tekijänä (Linkki). Tälle näkemykselle saa helposti tukea Suomessakin rajoittumalla tarkastelemaan naalien häviämistä ja jättämättä huomioimatta kymmenet tulokaslajit.

Löysin kiintoisan artikkelin WUWT-sivustolta (Linkki), jossa esitettiin jo ihan otsikossa, että koronapandemia voisi olla ilmastonmuutoksen seurausta. Voi oleminen on toki rinnaisteista ei ehkä olemiselle, mutta halusin selvittää, mitä tutkimuksessa täsmällisemmin sanotaan. WUWT-artikkeli oli melko tarkka kopio EurekAlert!-artikkelista enkä kummastakaan löytänyt linkkiä lähteeseen. Ihmeellistä! Googlen hakuohjelmalla sitten löytyi Phys.orgin uutisartikkeli (Linkki), jossa oli linkki alkuperäiseen tutkielmaankin (Linkki). Tuossa Beyerin, Manican ja Moran artikkelissa diversity (monimuotoisuus) esiintyy otsikossa, mutta itse tekstissä sanaa ei esiinny. Sitä on korvaamassa richness (rikkaus). Kyse kuitenkin siitä, että ilmastonmuutoksen epäillään olleen syynä lepakkojen monimuotoisuuden lisääntymiseen mm. sillä Kiinan alueella, mistä SARS-CoV-2 viruksen epäillään lähteneen liikkeelle.

Voi olla -väitteiden kumoaminen on aina vaikeaa, koska se vaatisi kaikkien mahdollisten eri vaihtoehtojen osoittamista mahdottomaksi. Näin tuo jää tässäkin kumoamatta. Toteanpahan vain, että kyse on jälkikäteisselityksestä, eikä jonkin aiemmin laaditun teorian pohjalta tehdystä täsmällisestä ennusteesta, jonka toteutuminen nyt havaittiin. Toki ilmastonmuutoksen seurauksiksi on ennustettu ”miljoonia” huonoja asioita, joista väistämättä jokunen toteutuisi ihan ilman ilmastonmuutostakin.

Kiinnitän nyt enemmän huomiotani siihen, että pandemian kytkeminen ilmastonmuutokseen on tässä vaatinut sen myöntämistä, että ilmastonmuutos on lisännyt monimuotoisuutta. Jos silmät avattaisiin, niin tämä saattaisi olla hiilidioksidilisäyksen yleinen suunta, johon toki rajallisilta alueilta voidaan löytää poikkeuksia. Hiilidioksidilisäys ilmakehäänhän ei aukkohakkaa ikimetsiä. Se on eri asia. Hiilidioksidilisäys viherryttää maapalloa globaalisti. Lajirunsain vyöhyke, eli tropiikki, laajenee ja lajiköyhimmät napa-alueet supistuvat, ainakin pohjoisessa. Siinä välissä lajeilla on muuttoliikettä kohti pohjoista, mikä aiheutaa lajirikkauden kasvua. Kyllä tässä on vaikea saada monimuotoisuuden vähenemistä hiilidioksidilisäyksen syyksi globaalisti tarkkastellen.

Koronapandemia vei julkisuuden valokeilan pois ilmastonmuutoksesta. Jos pandemia saadaan kytkettyä ilmastonmuutokseen, asiat ovatkin taas entisellään ja Gretakin voi saada enemmän ilmastoaiheisia käsikirjoituksia, mitä monet jo toivovatkin.

Linkkejä aiheesen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Biodiversiteetti (Linkki)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmastonmuutos#Biosf%C3%A4%C3%A4rin_vaikutus (Linkki)

https://www.suomenuutiset.fi/gretan-kasikirjoitus-paljastui-aikuiset-aktivistit-kayttivat-thunbergia-kyynisen-politiikanteon-valikappaleena/ (Linkki) Tätä käsikirjoitusasiaa ei löydy valtamediasta.

Advertisement

One response to “Ilmastonmuutoksen tuottama monimuotoisuuden lisäys pandemian syynä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.