La Niña -ilmiö varmistui


Kuva 1. ONI-ilmiöiden historaa. Kaappauslähde 8.2.2021: sivun https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml linkitetty .PPT-tiedosto https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/lanina/enso_evolution-status-fcsts-web.ppt

Olen käyttänyt termejä La Niña -tila ja La Niña -ilmiö kuvaamaan Tyynenmeren ONI-indeksin lyhytaikaista ja sitten yli 6 kk yhtäjaksoista rajan alitusta. Kuvassa 1 nuo ilmiöt ovat sinisellä ja lämpimät El Niño -ilmiöt punaisella. Nykyaikana huomioidaan kuitenkin muitakin tekijöitä, joten tuo lämpötilamuutos ei ole yksin riittävä ilmiön julistamiseen. Otsikkoni varmistumisilmoitus nyt kumminkin viittaa vanhanaikaisesti tuohon riittävän pitkään lämpötilajaksoon.

El Niñoihin liittyen tuossa onkin mielenkiintoinen sattumus vuodenvaihteen 2019-20 kohdalla. Vain neljä kolmen kuukauden jaksoa on merkitty riittävän lämpimiksi, joten punaista väriä ei näy. Mikä erityisesti sattuu minun silmääni, niin se, että vielä tammikuussa 2021 punaista näkyi:

Kuva 2. Kaappaus 19.1.2021 päivätystä ja tallentamastani tiedostosta (ks. kuva 1 lisätietoja).

Kuvasta 2 näkyy, että vuodenvaihteen ”lähes El Niño” olisi riittänyt vanhanaikseen täyteen ilmiöön, mutta nyt helmikuussa 2021 edellisen kevään merien lämpötila on yllättäen jäähtynyt. Pikkujuttu sinänsä, mutta jos ilmastotieteilijöitä syytellään salaliittoesityksissä menneisyyden vääristelystä, niin sehän johtuu aika pitkälle ilmastotietelijöistä itsestään. Ehkä tässäkin on puolivalmista tietoa esitetty turhan aikaisin, jonka jälkeen tehdyt oikaisut antavat sitten historian vääristelyn mielikuvan.

La Niñaan palataksemme, niin mikä sen kohtalo tästä eteenpäin on? Siitäkin ollaan ainakin kahta mieltä ennusteissa. Kuvassa 3 on ehkä enemmistömielipide, että nykyinen La Niña menee pian ohi.

Kuvan 3 mukaan El Niño todennäköisimmin loppuu jaksolla AMJ, eli siinä touko-kesäkuun 2021 tietämissä.

Tuoreempi ja eri tavalla tehty ennuste näyttäisi ennustavan pitempää El Niñoa, kuvan 4 mukaan:

Kuvan 4 vähän tuoreempi ennusteparvi antaisi ymmärtää, että ”kevyt” La Niña käy lähellä loppuaan toukokuuhun mennessä, mutta sitten se alkaakin syventyä ja jatkaa voimistumistaan ainakin lokakuulle 2021. Toukokuu on käsittääkseni ONI-ennusteiden heikko kohta, sen ylittävien ennusteiden osuvuus on huonompi kuin muihin vuodenaikoihin osuvat ennusteet.

Näiden kahden ennusteen ero vuoden 2021 globaalissa keskilämpötilassa lienee 0,1 asteen luokkaa. Joka tapauksessa kuvan 4 ennuste povaa pitempää suhteellisesti viileämpää jaksoa. La Niñan jäähdytysvaikutus on kuitenkin tietyllä tapaa näennäinen. Lämpöhän ei poistu maapallolta. Vaan toisaalta, jos se lämpö siirtyisi syvemmälle ja valtamerien keskilämpötilaa kohottamaan, niin aika monta La Niñaa tarvittaisiin, että koko valtameri olisi niin lämmin kuin pintavedet Tyynellämerellä nyt.

La Niñalla on laajoja vaikutuksia, joihin en tässä mene sen tarkempaan, paitsi että Suomen talven ennustetaan olevan lauha ja kostea (Linkki). Itsekin uskon, että pakkaset loppuvat vappuun mennessä ja lumien sulaessa niistä tulee kosteutta maaperään.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.