Sulattaako vulkaaninen virtaus Grönlannin jäätiköt?


Kuva 1. Tekijäviite: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=191247

Siellä täällä olen nähnyt vilauksia nettisivuista, joissa on mainintaa Grönlannista löydetystä tulivuoritoiminnasta tai vulkanismista. Nyt kun tuntui aikaa löytyvän vähän tarkempaan perehtymiseen, niin tässä jotain. Ehkä pisimmälle menevät väitteet löytyvät Daily Mailista (Linkki). Otsikosta saa sen käsityksen, että sula laava tunkeutuu Grönlannissa mannerjäätikön pohjaan ja sulattaa sitä aiheuttaen merenpinnan kohoamisen. Tallbloke-blogi tuntuu olevan samoilla linjoilla (Linkki). Sen antama tietolähde on SciTechDaily (Linkki), joka sanoo melko tarkaan samat sanat kuin Tallbloke. Ettei blogistia voi juuri syyttää vääristelystä, ennemminkin valmiin jutun kopioinnista.

Kun sitten katson Toyokunin ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmää (Linkki), niin jää sulamista ei mainita, eikä sitä ole mitä ilmeisemmin mitattukaan. Tutkimusmenetelmä on paljastanut yli 200 km syvyydessä olevia kuumempia kiviainesvirtauksia. Grönlannissa niiden sanotaan olevan (ennalta tiedettyjen?) lämpimien alueiden kohdilla.

En edelleenkään ole geologi, mutta kyllä minusta tästä nyt syntyy sellainen käsitys, että esitelty tutkimus voisi antaa lisätietoa Grönlannin jäätikön sulamisesta, mutta sitä johtopäätöstä ei mielestäni vielä voi tehdä, että tuo mannerjäätikkö sulaisi nyt aiemmin arveltua enemmän vulkaanisen vaikutuksen johdosta. Ehkä sulaa, ehkä ei.

Jonkinlainen ”ongelma” on tutkija Toyokunin haastattelu. Siinä on melko lähelle tuotu se mielikuva, että tutkija puhuisi jään sulamisesta tai sen lisääntymisestä. Näen tämän vielä tässä vaiheessa niin, että kytkentä merenpinnan kohoamiseen on tutkijan tutkimuksen merkityksellisyyden korostamista ja toimittajaa taas houkuttaa sensaatiomaisuus. Voin olla väärässäkin, joka selvinnee ehkä jo tulevana vuotena.

Kieltämättä olisi houkuttelevaa alkaa väittää viitatun tutkimuksen kumonneen vähintäänkin puolet ilmastotieteestä (kuten Daily Mailin kommenteissa näkyykin), mutta kyllä tähän sopinee sananlasku, ettei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Tarkemmat tutkimukset voinevat kertoa jotain siitäkin, paljonko se Grönlannin jäätikkö oikein sulaa geotermisesti ja tarvitseeko vanhoja arvioida päivittää yli virherajojen. On hyvä huomata, että Islannissakin on jäätiköitä, vaikka siellä on runsaasti tulivuoria. Siis kun etäisyyttä tulivuoreen on kilometrikaupalla, ei lämpövirta olekaan välttämätä niin suurta, että se sulattaisi koko jäätikön.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pluumi (Linkki) Englannin plume on näköjään suomennettu pluumiksi. Näistä joka tapauksessa tutkimuksessa on ollut kyse. Pluumin päällä voi maanpinnalla näkyä tulivuori, muttei välttämättä.

Advertisement

One response to “Sulattaako vulkaaninen virtaus Grönlannin jäätiköt?

 1. Sähköpostiini tuli nimimerkki Morpheuksen viesti, tässä tätä aihetta koskeva osuus:
  – Ensinnäkin, emme tiukasti tiedä, onko se vain ympäristöään kuumempaa kiveä, vai oikeasti sulaa kiveä. Maanjäristysaaltojen kulkuajasta voi päätellä vain että kulkuaikaan vaikuttavia lämpötilaeroja on, mutta ei sitä, että onko ko. kuumempi materiaali vain kuumempaa, sulaa ja/tai peräti liikkuvaa, eli emme pysty siis arvioimaan lämpötilaeron suuruutta, emmekä tietenkään myöskään lämpötiloja.

  – Islannin tulivuorilla on yleisesti magmasäiliöitä n. 3-5 km maanpinnasta, ja ne ovat osin jopa jatkuvasti sulan kiven täyttämiä. Jos niissä ei ole tarpeeksi ylipainetta aloittaa uutta purkausta (murtaa jähmettynyttä aiempaa purkauskanavaa auki), ei uutta purkausta tule. Näissä tapauksissa ei yläpuolella olevien jäätiköiden sulamistakaan ole havaittu.

  – Toiseksi, Islannissa toteutuneista tulivuorenpurkauksista tiedämme, että esim. Vatnajökull- ja Myrdahlsjökull-jäätiköt alkavat sulaa pohjasta käsin uuden purkauksen lähestyessä (aiheuttaen jäätikkötulvia). Paikallisista olosuhteista riippuen, magma on kuitenkin näissä jäätikön sulamiseen johtaneissa tapauksissa aina alle 1-2 km maanpinnasta (syvyystieto maanjäristyksistä).

  – Joten, jäätikön sulaminen vulkaanisen toiminnan takia näyttää nykytiedon valossa edellyttävän tuoreen ja purkautumiskykyisen magman olevan lähellä maanpintaa, varmuudella ainakin alle 5 km syvyydellä.

  – Yellowstonesta tiedetään, että siellä on kaksi magmasäiliötä: Yksi pienempi n. 5-15 km syvyydessä (kokoa kymmeniä kuutio-km), ja isompi n. 20-50 km syvyydessä (koko satoja kuutio-km). Ja silti, Yellowstonen kraateri saa joka talvi paksun pysyvän lumipeitteen, eikä magma sulata sitä vaikka lumi sulaa palon helpommin kuin jää.

  – Täten, jos Grönlannin alta on löydetty magmaa yli 100 km syvyydellä, se ei voi olla jäätikköä sulattamassa, oli sen määrä kuinka suuri hyvänsä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.