Maanjäristykset ilmastonmuutostekijöinä


Kuva 1. Tekijäviite: By GretarssonBase map: © OpenStreetMap contributors – Oma teosBase map is from https://maps-for-free.com, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56149375

Tähän mennessä olen törmännyt ilmastonmuutosteksteissä maanjäristyksiin vain pelottelun lisähöysteenä: jäätiköiden sulaminen ja merenpinnan nousu aiheuttaa maanjäristyksiä. Se, että maanjäristykset aiheuttaisivat ilmaston lämpenemistä tai viilenemistä on ollut poissa mielestä ja silmistä. Nyt on kuitenkin venäläinen tutkija Lobkovsky saanut julkaistua tutkielman (Linkki), jossa esitetään hypoteesi, miten Aleuttien alueen maanjäristykset vaikuttavat arktisen merialueen merenpohjan metaanihydraatteihin, niin että purkautunut metaani lämmittäisi arktista ilmakehää vuosikymmenien ajan voimakkaiden maanjäristysten jälkeen.

Koska ensiksi en ole geologi ja toiseksi tästä tutkielmasta on jo julkaistu yleistajuisia uutisia suomeksi, ainakin Tekniikan Maailman verkkosivulla (Linkki), niin jätän syvällisemmät kaivautumiset vähemmälle. Kolmanneksihan tässä tietenkin vaikuttaa luontainen laiskuuteni, mutta ei siitäkään sen enempää.

Koko tutkielma on luettavissa netissä tuossa ylempänä viitatun tiivistelmän linkin kautta, mutta laitetaan tähän nyt vielä suora linkkikin (Linkki). Metaanipurkauksia ei ole mittauksin vahvistettu, vaan kyse on mahdollisuudesta, kuten tutkielman tekstissä todetaan:”…we mean a possible trigger effect…”. Tämä tekee koko tutkielmasta hypoteettisen.

Kaksi tai kolme asiaa tässä siis kohtaavat: ensiksikin löytyy jonkinlainen korrelaatio maanjäristysten ja arktisen alueen lämpenemisjaksojen välillä. Toisekseen nämä lämpenemisjaksot eivät ole saaneet vielä uskottavaa yhtenäistä selitystä, eli uudellekin selitykselle on tilaa, ehkä tilaustakin. Kolmanneksi ilkeät kielet esittävätkin, että se tilaus tulee Venäjän fossiilipolttoainekaupasta.

Entä sitten, eli tämän jutun johtopäätösosia? Tämä tutkielmahan olisi ilmastotiedettä kohtalaisesti muuttava, jos se saisi vahvistuksen myöhemmistä mittauksista. Lämpenemisjaksojen osaselityksenä olisi ihmisestä riippumaton mekanismi. Samalla selittyisi pohjoisen etelää runsaampi lämpeneminenkin entistä tarkemmin. Vaan ilman noita vahvistavia mittauksia tämä jää ainakin minulla roikkumaan ilmaan. Tutkielman geologia, johon en siis perehtynyt, lienee kohdillaan, kun teksti on saatu vertaisarvioidusti julkaistuksi.

Linkkejä aiheeseen

https://phys.org/news/2020-12-great-earthquakes-arctic.html (Linkki) Phys.org uutisoi, SD:stä en löytänyt.

https://wattsupwiththat.com/2020/12/25/study-suggests-great-earthquakes-as-cause-of-arctic-warming/ (Linkki) WUWT uutisoi tästä jo kolmisen päivää sitten. Kommenteissa voi olla uutta luettavaakin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmaston_l%C3%A4mpenemisen_vaikutukset#Merenpinnan_nousu (Linkki) Maanjäristysten lisääntyminen mainittu ilmastonlämpenemisen seurauksena.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.