Globaalisti vaimea 2020 syklonikausi oli ennätysvilkas Atlantilla


Atlantin laskennallinen hurrikaanikausi päättyy marraskuun loppuun. Joulukuulle mahdollisesti sattuvat hurrikaanit lasketaan yleensä kauteen mukaan, mutta tammikuulle menevät ovatkin sitten seuraavaa kautta, vaikka se alkaakin virallisesti vasta kesäkuun alusta. Ja selvennettäköön nyt vielä, että trooppiset pyörremyrskyt eli syklonit ovat Atlantilla nimeltään hurrikaaneja (Linkki). Taifuunit ovat samaa sarjaa Tyynellämerellä, mutta tornadot taas eivät kuulu joukkoon, vaikka suomeksi niitäkin voisi kutsua pyörrremyrskyiksi, koska ilma pyörii vinhasti.

Kuva 1. Tekijäviite: By Master0Garfield – Created using WikiProject Tropical cyclones/Tracks. The background image is from NASA [1]. The tracking data is from the National Hurricane Center’s Atlantic hurricane database, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90697173

Kuvassa 1 näkyy kartalla kauden 2020 hurrikaanit, eli ne myrskyt, jotka ovat tässä blogissa pääosassa. Tiivis esitys Atlantin hurrikaanikaudesta 2020 löytyy suomenkielisestä Wikipediasta (Linkki), englanniksi enemmän.

Kuva 2. Lähde (22.12.2020): http://tropical.atmos.colostate.edu/Realtime/

Kuvasta 2 löytyy sitten otsikon ”vaimeus”. Vaikka Atlantilla on niin myrskyjen lukumäärä että yhteisenergia olleet reippaasti yli pitkäaikaisen keskiarvon (näkyy sulkeissa), niin globaalisti myrskyenergiaa on ollut jaossa vain n. 75% normaalista. Globaalissa kokonaismyrskymäärässäkin ollaan selvästi yli keskiarvon, mutta oikeastaan miltei kaikki ”ylimäärä” on Atlantilla.

Kuva 3. Hurrikaaniveikkausten osuvuus. Aineistolähde: https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Atlantic_hurricane_season

Kuvassa 3 on perinteikäs vuoden hurrikaaniveikkaustaulukko. Kaikilla veikkaajilla kaikki veikkaukset ovat menneet pahasti pieleen, lukuunottamatta NOAA:n suurhurrikaaniveikkausta 3…6, jossa siis yläraja osui. Esimerkiksi viimevuodesta oman veikkaukseni virhesumma reilusti nelinkertaistui, mutta se oli silti tänäkin vuonna lähellä keskikastia. Tämän taulukon tarkoitus on todistaa ilmastotieteen ennustekyvyttömyyttä lyhyellä aikavälillä. Eri mieltä olevien toivon esittävän osuvammat veikkaukset, jotka on tehty ennen kauden alkua tai juuri niillä tienoin.

Ennen hurrikaanikauden alkua tehty osuva kokonaisennuste voisi hieman auttaa riskialttiin alueen valmistautumista, mutta tällä erää nuo ennusteet olivat niin pahasti pielessä, että vaikea nähdä niillä muuta kuin viihdearvoa. Sitten kun hurrikaanin syntyminen on havaittu, ennusteet ovat ajan ja paikan suhteen enempi käyttökelpoisia, joskaan eivät virheettömiä silloinkaan. Tällöin vaan aikaa ei ole viikkoja vastaanottoon valmistautumiselle.

Ilmastopelotteluun kuuluu, että kiinnitetään huomiota enemmän myrskyyn kuin tyyneen ilmaan. Niinpä nytkin jopa meteorologit ovat kirjoittelleet vilkkaan hurrikaanikauden kertovat uhasta. Ainakin yhteen blogiin kommentoin, mutta kommenttiani ei julkaistu. Samalla tapaa totalitaristisessa järjestelmässäkin yksi oikea totuus jäisi jäljelle. Oikeasti kuitenkin globaali tarkastelu tässäkin kertoo, etteivät nämä ääri-ilmiöt ole voimistuneet, ainakaan tämän vuoden havaintojen perusteella. Yksi vilkas kausi Atlantilla ei ole koko maailma. Vilkauttahan on ollut lisäämässä La Niña, minkä pelottelijat saattavat unohtaa tai unohduttaa.

Äärisäät ovat siis ilmastonmuutoksen edetessä heikentyneet? Tämä olisi nähtävissä tämän vuoden syklonitilastosta. Pelastusväitteenä ilmastopelottelulle voisi olla, että onhan voimakkaammat myrskyt lisääntyneet. Tämäkin väite on jokseenkin huteralla pohjalla, jos laskee myrskyenergioiden keskiarvon Atlantilla. Pitkän ajan keskiarvo on n. 9 yksikköä myrskyä kohti, kun tällä kaudella se oli 6. Suurhurrikaanien lukumäärä oli 3, joka on keskimääräistä lukemaa lähin kokonaisluku. (Pahoitteluni, virheellinen lukema, oikea on 6, joka on reilusti kaksinkertainen.)

Kuva 4. Lähde: http://climatlas.com/tropical/

Kuva 4 naulaa äärisääilmastopelottelijan mahdollisuudet vedota pitempään historiaan trooppisten pyörremyrskyjen osalta. Näistähän on vaikuutustilastoista löydetty hurjaa kasvua, mutta kyse on ollut väestönlisäyksestä ja asutuksen leviämisestä aiemmin myrskyille jätetyille alueille. Tuo tri Mauenin kuvaaja kattaa koko tämän vuoden Atlantin hurrikaanikaudenkin. Sen verran huomautan, että tuossa sana hurrikaani on globaali, ei siis pelkästään Atlantia koskeva. Vielä vuoden 2016 kohdilla olisi voinut ajatellakin, että suurhurrikaanit ehkä lisääntyvät suhteessa hurrikaanien kokonaismäärään, mutta sen jälkeiset vuodet ovat syöneet tämänkin tilastokaivannaisen arvon melko vähiin. Ennen satelliittikautta olevissa tilastoissa sitten voi näkyä vaikka mitä kasvua, koska keskisen meren syklonit ovat ajoittain jääneet laskematta.

Lauhkeaa ja rasismitonta mustaa joulua kaikille toivotellen.

Advertisement

2 responses to “Globaalisti vaimea 2020 syklonikausi oli ennätysvilkas Atlantilla

  1. Vielä tekninen huomautus lukijalle: WP on yrittänyt tehdä niin blogin laadinnan kuin artikkelikuvien tarkemman katselun entistä vaikeammaksi. Nyt löysin Classic Editor -haudan, josta sain nuo kuvat näkymään suurempina napsauttaen. Vaan WP pistää hanttiin. Ainakin Firefox/W10 -ympäristössä napsautettu kuva näkyy ensin jossain WP:n kehyksissä. Kun sitten selaimen pakituspainikkeella tulee kuvasta takaisin sivulle, sitten vasta kuvaa napsauttaen sen näkee kunnolla suurennettuna. Valitan asiaa. Valittakaa tekin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.