Liikenteen vähentäminen aiheuttaa otsoniuhan?


Nyt törmäsin niin outoon tutkimustulokseen Science Dailyn sivuilta (Linkki), ettei voi kuin ihmetellä. Lyhyesti sanottuna tutkimusuutisessa väitetään, että Covid-19-pandemian aiheuttama liikenteen vähentäminen on johtanut ihmisille haitallisen maanpintatason otsonin lisääntymiseen kaupunki-ilmassa. Tutkimuksessa saatiin näkyviin typenoksidien (NOx) väheneminen, mikä menee minunkin järkeeni, koska liikenne, varsinkin vanhat dieselmoottorit, tuottavat typenoksideja. Yllättäväähän tässä on se, että NOx on tuottamassa lisää otsonia alailmakehään (Linkki). Miten otsonin tuottajan vähentäminen voi lisätä otsonia?

Pitäisikö nyt pyytää korjaamon asiantuntijoita ohittamaan EGR ja säätämään ruiskut savutukselle Transitin dieselmoottorista? Näinhän koneesta tulisi enemmän tehoa ja NOx-päästöjä ulos ja ilmastokin pelastuisi!

SD:n artikkelissa, kuten sen pohjana olevassa Yorkin yliopiston tiedotteessakin (Linkki), professori Lee kertoo auringon UV-säteilyn olleen merkittävästi keskimääräistä voimakkaampaa tutkimusajankohtana. Itse en huomaa, että hän olisi antanut muuta selitystä otsonin lisääntymiselle, koska puheet ilmakehän kaasumaisista hiiliyhdisteistä (VOCs) eivät sovi liikennepäästöjen vähentämisen kanssa yksiin. Olisiko mekanismi niinkin yksinkertainen, että teollisuuden ja liikenteen aiheuttama utu on hävinnyt ja näin kirkastanut taivaan? Tämän vaikutus olisi suurempi osonin muodostumiseen kuin NOx-vähennyksen vaikutus. Paikallissääilmiöstä ei ole kyse, koska tulokset ovat samansuuntaiset Isossa-Britanniassa ja Kiinassa.

Leen ja kumppaneiden tutkielma on kokonaisuudessaan luettavissa netissä (Linkki), joten lukijoilleni tarjotuu tilaisuus tehdä omat päätelmänsä tutkielmasta. Vielä ei ehkä ole oikea aika laittaa dieelmoottoreita savuttamaan, vaikka tätäkin kuulemma USA:ssa harrastetaan. Tässäkin tapauksessa tiedeuutisointi saattoi olla turhan uhkapainotteista, koska sensaatio myy.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.