La Niña kukkeimmillaan


Epäsäännöllisen syklisen Tyynenmeren ilmasto- ja merivirtavaihtelun eli ENSO:n viileämpi vaihe, La Niña, on nyt saavuttanut lähiaikojen huippunsa, vai pitäisikö sanoa pohjanoteerauksensa.

Kuva 1. Tyynenmeren pintalämpötilan poikkeaman keskiarvo viimeisiltä neljältä viikolta. Lähde: NOAA.

Kuvassa 1 näkyy Tyynenmeren viimeaikainen lämpötilan poikkeama verrattuna pitkäaikaiseen keskiarvoon. Vasen alakulma näyttää Australian mannerta valkoisena ja Oikeassa yläkulmassa näkyy Amerikan takaa Karibianmertakin. ENSO-ilmiöt ovat päiväntasaajan kohdilla näkyvissä, milloin ovat. Muualla näkyvää merivettä ei lasketa mukaan. Kuitenkin voinee sanoa, että keskimäärin Tyynimeri on lähellä keskiarvoaan.

Kuva 2. Viimeisten 12 kk lämpötilahistoriaa ENSO-aluuen pintalämpötiloista ja tämänhetkinen tilanne. Lähde: NOAA.

Kuvassa 2 näkyy menossaolevan La Niñan historiaa alueittain. Olennaisimmaksi alueeksi lasketaan nykyään tuo Nino 3.4 -alue.

Kuva 3. Ennuste La Niñan tulevaisuudesta. Lähde: NOAA.

Kuvassa 3 on ennustetta tämän La Niñan tulevaisuudesta. Todennäköisyydellä n. 100% La Niña -tila vallitsee tammikuussa 2021 (DJF-tolppa), toukokuussa todennäköisyys on n. 50% (AMJ-tolppa) ja heinäkuussa 2021 (JJA-tolppa) La Niñan esiintymistodennäköisyys on vain sama kuin sen pitkäaikainen keskiarvotodennäköisyys heinäkuussa, eli n. 20%. Tolpathan edustavat kolmen kuukauden aikajänteitä, mutta käytin tuossa vain keskimmäistä kuukautta selvyyden vuoksi.

Kuva 4. ENSO-historaa. Lähde NOAA.

Kuvassa 4 on ENSO-historiaa reilun 10 vuoden ajalta. Siniset ruudut kuuluvat La Niña -ilmiöön, punaiset El Niñoon ja harmaat ovat neutraalia tilannetta. Perinteisesti ilmiöön vaaditaan vähintään viisi perkkäistä jaksoa, mutta näkyy tuolla 2016 olevan sininen neljälläkin peräkkäisellä jaksolla.

Vaikka ENSO onkin Tyynenmeren merisääilmiö, niin sillä on vaikutuksia laajemmallekin. Tyypillisesti La Niñan aikaan Atlantin hurrikaanikausi on keskimääräistä vilkkaampi. Tänä vuonna myrskyjen määrässä päästiinkin huipputasolle. Tästä hurrikaanikaudesta on tarkoitus vielä kirjoittaa oma artikkelinsa, ettei nyt tämän enempää.

Ilmastonmuutoksen näkökulmasta La Niña jäähdyttää ilmakehää, mutta se tapahtuu vähän samaan tapaan kuin talvipakkasessa lämmittely pissimällä housuihinsa. Lämpöhän siirtyy mereen, josta se ei katoa avaruuteen muuta kuin ilmakehän kautta. Vastaavasti El Niño tuo meren lämpöä ilmakehään, mutta samallahan siinä on mahdollisuus myös lämmön poistumiseen uloskin. Näiden syklien seurannaisvaikutukset tasannevat kokonaistulosta, kuten vaikkapa hurrikaanien lämpöpumppu merestä pilvikerrokseen.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/El_Ni%C3%B1o (Linkki) Wikipediaa suomeksi. Englanniksi enemmän.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml (Linkki) Kuvien lataussivu. Otsikon ”Expert Discussions/Assessments” alta linkit (PDF tai PPT).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.