Kiina torppaa jätetuonnin


Euroopassa ja ilmeisesti laajemminkin ns. länsimaissa on jätteenlajittelu viety pitkälle. Mitä ei ole kerrottu, niin sitä, ettei sille jätteelle välttämättä tehdä keräysmaassa mitään, vaan se kuskataan eteenpäin maihin, joissa joet toimivat viemäreinä. Tri Mikko Paunio kirjoitti tästä jätteenkierrätyksen muodosta jo parisen vuotta sitten. Tuo asioihin hyvin perehtyneen Paunion kirjoitus herätti sitten närää luonnontieteellisesti etupäässä heikosti sivistyneissä toimittajissa, jotka yrittivät väittää uutista valeuutiseksi. Paunio vastasi tähän (Linkki). Itselleni jäi käsitys, että Kiina olisi sittemmin lopettanut EU-lähtöisen jätemuovin dumppaamisen mereen mutta kaikki muut vastaanottomaat eivät lopettaneet.

Kiinan uskoisin toimivan pääsääntöisesti oma valtiollinen etu edellä, joskaan se ei tarkoita kansalaisen etua aina. Esimerkiksi Kiinassa hyvin suosittu kivihiili on monen kuoleman aiheuttaja koko tuotantoketjussaan jätteet huomoiden.

Siis jätteen vastaanotosta on ollut Kiinalle jotain vähintäänkin oletettua hyötyä, mutta nyttemmin siellä katsotaan, ettei enää ole. Niinpä Phys.org uutisoi (Linkki), että Kiina lopettaa jätteiden vastaanoton vuoden 2021 alkuun mennessä. Uutisesta käy ilmi, että myös muovi kuului aiemmin tuontivalikoimaan, mutta nyt jätetuonti Kiinaan on asteittain vähentynyt.

Mitäpä tästä? Sitä vaan, että moni kakku päältä kaunis. Suomessakin muovinkierrätyksestä vastaa polttamisen erikoisasiantuntija, Fortum. Se kertoo sivuillaan mm. näin: ”Kulut­ta­ja­pak­kauk­sista valmis­tettua kierrä­tys­muovia ei kuitenkaan saa lainsää­dän­nöl­li­sistä syistä käyttää elintarvike- ja lääke­pak­kauksiin tai leluihin.” (Linkki) Samalla tämä muovia polttavakin (Linkki) yritys jättää kertomatta, että tuon lainsäädännön takana on terveydelliset uhkatekijät, koska kotitalousjätemuovissa voi olla niin suuria pitoisuuksia haitta-aineita, ettei sitä sallita elintarvikepakkauksille.

Eipäsillä, koen omassa taloudessani jätteen lajittelusta olevan jotain hyötyäkin. Muovin erillinen keräys jättää sekajätteeseen tilaa, mahdollisuuden jopa tiiviimpään jätenippuun. Biojätteen erillinen keräys taas tuottaa pääosin hajuttoman sekajätteen, jolloin sitä ei tarvitse hajuhaitan vuoksi viedä ennenaikaisesti taloyhtiön keräykseen.

Netistä en löytänyt suomenkielistä uutista tuosta Kiinan tuoreesta päätöksestä.

Linkkejä aiheeseen

Väikkäri muovin kierrätyksestä: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/172512/Thesis-31.5.pdf?sequence=2&isAllowed=y (Linkki)

Näin naapurissa, gradu: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/147082/Popova_Daria.pdf?sequence=1&isAllowed=y (Linkki)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.