Tyypillinen mikromuoviroskatutkimus


Mikromuovia on löydetty lampaiden ulosteista Kaakkois-Espanjassa, uutisoi Phys.org (Linkki).

Miksi otsikoin ”tyypillinen”? Siksi, että minua on alkanut nyppiä nämä mikromuovin esiintymistutkimukset. Jos ne summaan, niin sieltä ja täältä löytyy mikromuovia ja sitten ollaan huolissaan. Tässäkään lammastutkimuksessa ei havaittu eroa mikromuovittomien lampaiden ja mikromuovillisten lampaiden välillä. Ja sehän se vasta olisi merkittävä tutkimus tässä vaiheessa, kun mikromuovin levinneisyys ”kaikkialle” on jo melko hyvin toteennäytetty. Juuri mitään haittoja vaan ei mikromuovista tuoda esille, toisin kuin muovisäkeistä ja muista suurehkoista muoviesineistä, joista on valokuvin todistettua haittaa eliöille tapauskohtaisesti.

Ehkä tässä tutkielman ansioksi voi sentään lukea sen, että lampaiden ulosteiden mikromuovilähteet on kohtuullisesti selvitetty.

Ei sillä, ettenkö minäkin olisi sitä mieltä, että mikromuoviton maailma olisi mukavamman kuuloinen kuin nykyinen maailma. Vaan kun tässä maailmassa on muitakin epäkohtia, niin satsaukset pelkästään mikromuovin poistamiseen luonnosta saattavatkin olla resurssien haaskausta. Tämä voi jättää jonkin helpommin ratkaistavan ja haitallisemman ilmiön vaille riittäviä toimia. Esimerkiksi jos muovipullot saataisiin maailmanlaajuisesti suomalaistyylisen panttipullojärjestelmän piiriin, niin niitä makromuovihaittojakin esiintyisi vähemmän. Jos vielä muovikassit tulisivat pantillisiksi, niin näkyvä muoviroskaongelmahan olisi miltei ratkaistu. Mikromuovia tulee sitten vielä mm. autonrenkaista.

Nicolas Beriotin ja kumppaneiden tutkielma on kokonaisuudessaan luettavissa netissä (Linkki).

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.