Merijään lisäys voi vähentää hiilidioksidia ilmakehästä


Uusi tutkimusuutinen Phys.orgissa kertoo (Linkki), että Antarktiksen lähimerien painavan tai tiheän veden muodostus on kiihtynyt 5 vuosikymmenen hidastumisen jälkeen.

Tutkielman (kirjoittajina Alessandro Silvano ja kumppanit) tiivistelmässä mainitaan (Linkki), että merijään lisääntynyt muodostus on vaikuttanut lisäävästi tiheän meriveden syntyyn. Jäätymisprosessissahan jäästä tulee vähäsuolaisempaa kuin lähtötilanteen merivesi, jolloin jäätyminen lisää mieriveden suolaisuutta lähellä jään alapintaa. Mielenkiintoista, ettei tätä merijään lisääntymistä mainita ollenkaan Phys.orgin uutisoinnissa.

Hain netistä pari kuvaa eteläisestä merijäästä. Kuvassa 1 on eteläisen merijään pinta-alahistoria kuukausittain tältä vuosituhannelta. Uutisoinnissa mainittu vuosi 2018 ei näytä mitenkään erityisen käännekohdalta. Kuvassa 2 on satelliittikuvat kahdesta viimeisimmästä ääritilanteesta merijään laajuudesta. Tiivistelmässä mainittu Rossin meri ei kovin paljon erotu jään laajenemisen osalta.

Kuva 1. Eteläinen merijää aikasarjana. Kuvalähde: http://www.climate4you.com/SeaIce.htm
Kuva 2. Kuvalähde: https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/understanding-climate-antarctic-sea-ice-extent

Valitettavasti siis todettava, etten saanut kuvituksellani tukea merijään laajenemiseen eteläisellä jäämerellä. En suinkaan epäile tutkimuksen tuloksia, vaan harmittelen, etten löytänyt lukijoilleni selvempiä kuvallisia todisteita mainitusta asiasta.

Tutkimuksessa on siis havaittu pystyvirtauksen lisäys, joka samalla vie ilmakehän hiilidioksidia meren syvyyteen, mistä sen palaaminen ilmakehään kestää ainakin satoja vuosia. Ilmeisesti tämä ”hiilinielu” ei ole niin iso, että tämä muutos näkyisi ilmakehän CO2-pitoisuusmittauksissa. Vastaavasti sen 50-vuotta kestänyt heikkeneminenkään ei siis selitä kaiketi kovin merkittävää osaa ilmakehän CO2:n lisäyksestä vastaavana aikana.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.