Väliaikatieto: nimet loppuneet myrskyjen ristiäisissä


Kuva 1. Alfa-myrskyn reitti. Tekijäviite: By FleurDeOdile – Created by FleurDeOdile using WikiProject Tropical cyclones/Tracks. The background image is from NASA. Tracking data is from, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94211300

Nyt se sitten tapahtui: Atlantin hurrikaaneille ei riitä nimiä. Toki siihen vaikuttaa osaltaa se käytäntö, että nimettäessä myrskyä se ei vielä ole hurrikaani, eikä läheskään aina sitten kehitykään hurrikaaniksi. Tämä käytäntö ei ole kuitenkaan muuttunut, joten tälle vuoden 2020 hurrikaanikaudelle myrskyjä on siunaantunut selvästi enemmän kuin  viimeisten 7 vuoden aikana, mitä itse olen näitä tiiviimmin seurannut.

Kuvassa 1 jälkenä näkyvä Alfa oli luokiteltu subtrooppiseksi myrskyksi, eikä se tropiikkia nähnytkään. Sillä oli poikkeusellinen rata, jollaista en muista nähneeni oman seurantani aikana. Alfan jälkeen puhjennut Beta on Meksikonlahdella aikeissa rantautua Teksasiin hurrikaaniluokassa. Että onhan niille myrskyille jotkut nimet saatu, muttei nimipäiväkalenterista kuitenkaan.

Kun sitten tarkastelemme globaalia syklonitilannetta, niin Atlantin kiehuminen ei näyttäisi riittävän globaaliin tilastopiikkiin, kuvan 2 mukaan.

Atlanti on monella mittarilla vuodenaikaan nähden keskimääräistä vilkkaampi. Tämä korostuu ainakin nimettyjen myrskyjen lukumäärässä ja hurrikaanien lukumäärässä. Mutta sitten hurrikaanipäiviä ei olekaan kuin keskimääräisesti, eikä kokonaisenergiakaan ole sentään tuplaantunut. Vaan tämä vilkkaus rajoittuu pohjoiselle Atlantille, sillä jo pohjoinen pallonpuolisko on lähes kaikilla mittareilla alle keskiarvon. Vain nimettyjä myrskyjä on runssaammin.  Eteläinen pallonpuolisko on ollut täysin myrskytön tällä mittarilla, mikä ei kuitenkaan poikkea isosti vuodenajan keskiarvosta.

Voinemme odottaa uutisia, miten ilmastonmuutos on lisännyt myrskyisyyttä, ilman mainintaa siitä, että se ei pidä paikkaansa globaalisti. Eikä ennusteet muutenkaan kaikilta osin ole toteutuneet, mutta poimilla osuvia havaintoja saadaan aikaan mielikuva, että ilmastotiede olisisi hyvin ennustekykyistä. En kiellä, etteikö tässä nyt olisi jotain ennusteiden osuvuutta näkyvissäkin, mutta liioittelua on hyvä välttää.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.