Kaupungin sähköyhtiö kaatui Nottinghamissa


Tulipas selattua Tallbloke-blogia, vaikka arvelin, ettei sieltä mitään mainitsemisen arvoista löydykään. Olin taas väärässä, mielenkiintoinen juttu vihreän energian sähköyhtiön kaatumisesta Robin Hoodin seikkailujen maisemissa, Nottinghamissa (Linkki). Asiasta on uutisoinut myös BBC (Linkki). Nottingham vaikuttaa olevan Helsingin suuruusluokan kaupunki (Linkki).

Mikä on selvää, niin se, että kaatunut RobinHoodEnergy oli vihreän energian yritys (Linkki). Koska tuo linkki tuskin on kovin pitkään voimassa tai ainakaan nykyisellään, niin otan siitä kuvankaappauksen. Yritys näyttää myös olleen voittoatuottamaton ja kuntaomisteinenkin (Linkki).

Minulle jää epäselväksi kaatumisen pääsyyt, mutta kannattavuutta nyt ei ainakaan toiminnalla ollut. Sähköä ostettiin kunnallisesti johdetuilta yrityksiltä. Myivätkö ne vihreää sähköä liian kalliilla? Kaatuuko koko tuotantoverkosto, kun suurasiakas on menetetty?

Yksittäistapauksesta ei toki pidä liikaa yleistää, mutta esimerkiksi Suomessa taitaa olla tyypillisempää, että asiakas ostaa vihreää sähköä, jos mielii. Yleensä sitten maksaa vähän enemmän. Näin ilmastonvakiointiusko ei kaada sähköyhtiöitä ihan yhtä helposti kuin Nottinghamissa kävi.

Mitä oikeastaan ihmettelen, niin sitä, miten Nottinghamiin voitiin edes muutaman vuoden ajan jaella vihreää sähköä? Eikö koskaan yöllä ollut myös tyyntä, jolloin sekä tuulivoimaloiden että aurinkopaneelien tuotanto oli pysähdyksissä? RHE:n sivuilta tätä ei kovin selvästi esitetä, mutta ilmeisesti kyse on laskennallisesta energiasta. Sähköä ei käytetä vuodessa enempää kuin nuo vihreän sähkön tuottajat pystyvät toimittamaan.

Kun nykyisessä asuinkunnassani Helsingissä on sähköverkkojen omistajana ja yhtenä sähköenergian toimittajana Helen Oy (Linkki), niin piti ihan varmistaa, etteivät vihreät voi tehdä minulle tuollaista harmia kuin Nottinghamissa tapahtui. Ei näyttäisi todennäköiseltä, sillä Helsingin kaupunkia ei mainita osakkeiden omistajana. Voin nukkua rauhassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.