Linkkikuvien päivän sana


Olen tietoteknisen osaamiseni äärirajoille pinnistäen saanut linkkilistaani joukon pääsääntöisesti vähintään kerran kuussa päivittyviä linkitettyjä kuvia. Niistä hiiren 1. painikkeella napsauttamalla pääsee kyseisen kuvan lähdesivulle. Ainakin Firefoxilla on hiiren 2. painikkeella (usein oikealla hiiressä) mahdollista saada näkyviin myös putkahdusvalikko, josta valitsemalla Näytä kuva -valinnan saa kuvan yleensä suurempana näkyviin (paitsi ENSO-mittari). Selaimen pakituspainikkeella pääsee sitten takaisin sivustolle. Nyt muutama hitaammin päivittyväkin kuva on äskettäin päivittynyt, niin päätin tehdä niistä päivän katsauksen.

Kuva 1. Kuvapohjan lähde: http://www.climate4you.com/

Kuvassa 1 näkyy sekä CO2-pitoisuuden muutos ilmakehässä että useamman lämpötilasarjan poikkeama-arvo. Eipä moni ole kieltämässä korrelaatiota, mutta kausaalisuus on toki eri asia. Vihreällä ympyröin lähdemaininnat siksi, etä mielestäni kaikki antavat saman tuloksen, jos ei mennä viimeisiin desimaaleihin. Täysin erisuuntaista trendiä ei näy, joskin UAH saattaa olla aavistuksen loivemmin nouseva.

Kuva 2. Kuvapohjan lähde: http://www.climate4you.com/

Puoliglobaalissa ilmastontarkastelussa keskitytään tietenkin vain yhteen pallonpuoliskoon, mutta Roskasaitilla merijäätäkin tarkastellaan globaalisti. Siitä kertoo kuva 2, jossa siis nyt keskityn tuohon kuukausien osalta keskiarvoistettuun paksumpaan viivaan. Vuoteen 2014 asti globaalin merijään ei voi sanoa antaneen mitään merkkiä mistään trendistä. Näin se ei tietenkään ole kelvannut ilmastonlämpenemisen kanarialinnuksikaan, vaan huomio on suunnattu siihen osaan merijäätä, joka käyttäytyy toivotulla tavalla. Vihreä ympyrä keskellä kuvaajaa viittaa ”normaalitilanteeseen”. Punainen nuoli vuoden 2015 tienoilla on osoittamassa romahduksen ennusmerkkiä ja sinenertävä nuoli (nro 2) viimeisintä kirjausta. Tämä ei näytä romahduksen ennusmerkiltä, vaan ennemmin merijään kasvun ennusmerkiltä. Aika näyttää, onko tässä heikosta signaalista otettavissa vaarin.

Kuva 3. Kuvapohjalähde: http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Kuvassa 3 on pohjoisnavan ja sen lähiympäristön lämpötilakehitys tältä vuodelta. Aiempiin vuosiin vertaamalla näkyy, että talvi on vertailuarvoon nähden lämpimämpää laajasti heilahdellen ja kesä on enintään keskimääräistä lämpimyydeltään ja heilahtelut päivästä toiseen ovat varsin vaatimattomia. Edellinen havainto lienee Suomen sään kanssa samaa paria, mutta kesäthän eivät täällä ole mitenkään vakiolämpöisiä. Ettei pohjoisnavan kesä ole kuumentunut, siitä voinee päätellä, ettei merijääkään ole loppuunsulanut.

Kuva 4. Kaappauslähde: http://www.bom.gov.au/climate/enso/outlook/

BOM:in ENSO-mittari on juuri heilahtanut hälytysasentoon. Päiväntasaajan osalta Tyynimeri ei puske lämpöä ilmakehään edes keskimääräisesti. Seurannaisvaikutukset ulottuvat yli mantereiden.

Kuva 5. Kuvalähde: https://www.nhc.noaa.gov/

Kuvassa 5 näkyy Atlantin hurrikaanikauden parasta osaa, jolloin hurrikaanien mahdolliset alut näkyvät jo Afrikan mantereellakin. Tavanomainen rata menee sitten poikki Atlantin Trumpin tykö. Kolmen idun yhteinen todennäköisyys on yli 100%, joka tarkoittaa sitä, että jos näistä aluista ei yksikään puhkea edes nimetyksi trooppiseksi myrskyksi, niin silloin on tapahtunut jotain epätodennäköistä. Nimi on sitten Laura, kun seuraava pyörremyrsky syntyy Atlantilla.

Atlantin hurrikaanikausi on muuten ENSO:n La Niña -vaiheessa vilkkaampi kuin El Niño -vaiheessa. Nyt siis on odotettavissa keskimääräistä vilkkaampaa kautta.

Atlannin myrskyseurannan eräs motiivitekijä minulla on IPCC:n taannoinen ennustus, että Atlantilla syklonit lisääntyvät.

Kuva 6. Kuvalähde: http://climatlas.com/tropical/

Globaalit syklonit eli hurrikaanit eivät vain näytä lisääntyvän lukumääräisesti. Suurhurrikaaniluokassa voisi olla lievää kohoamista, mutta tuoreimmat lukemat eivät ole selkeästi yli pitkäaikaisen keskiarvon. Satelliittiaikakaudella ei ole uskottavaa, että syklonit jäisivät havaitsematta, mutta ennen satelliittiaikaa se on ollut mahdollista joidenkin niiden myrskyjen osalta, jotka eivät ole rantautuneet.

Siinäpä se pääosin oli, mitä linkkikuvani kertovat tästä päivästä ilmaston osalta. Ehkä joskus myöhemmin tulee tehtyä uusi katsaus ja verrattua nyt esitettyjä ennakointeja toteutumaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.