Tulivuoren purkaus voi jäähdyttää ilmastoa tuhanneksi vuodeksi


Science Dailysta (SD) löytyi varsin tuore tiedeuutinen (Linkki), jonka mukaan pohjoisen pallonpuoliskon toistaiseksi viimeisen jääkauden loppupuoliskolla alkanut lämpeneminen pysähtyi äkisti tulivuorenpurkauksen johdosta, niin että yli tuhannen vuoden ajan oli aiempaa viileämpää. Syynä ei siis ollutkaan meteoriittivaikutus, kuten aiemmin oli arveltu.

Sunin ja kumppaneiden tutkielma on kokonaisuudessaan netissä luettavissa (Linkki). Tässä pohjaan kuitenkin etupäässä tuohon SD:n uutiseen.

Ensiksikin se, että metoriitti-isku (tai sellaisten sarja) voisi aiheuttaa äkillisen ilmastonmuutoksen, sitä tuskin voi kumota. Nyt kuitenkin yhdestä teksasilaisesta luolasta löydetty sedimentti ja sen isotoopit viittaavat tulivuoren purkaukseen, kun meteoriitti-iskun puolesta puhunee ainostaan ilmastonmuutoksen äkillisyys tuolloin. Tulivuoren purkaus on kuitenkin geologisesti ja ilmastollisesti lähes yhtä äkillinen tapahtuma, tyypillisesti alle vuoden kestävä.

Joskus löysin jotain tilastoa vuoden 1991 Pinatubon purkauksen luokassa olevista purkauksista, joita osui useampi vuosisataan. Tällöin voisi jo alkaa odottamaan tuollaista vuoden parin jäähdytykseen pystyvää purkausta lähi vuosille. Ihmeellistä kyllä, tutkielmassa mainittu Laacher See -purkaus on luokiteltu Pinatubon kanssa samaan suuruusluokkaan. Selittääkö sijainti lähempänä mannerjäätikköä ilmastovaikutuseron? Vai onko purkauksen koostumuksissa niin iso ero, että se selittäisi ilmastoeronkin?

Etelämantereella on jääkausi parhaillaan menossa. Jäätikön alla on myös vulkaanisesti aktiivista kallioperää ja mantereeella on tulivuoria. Villiä spekulaatiota pukkaa: mannerjäätikön sulaminen aiheuttaa tulivuoritoiminnan aktivoitumista, mikä sitten ilmastoa jäähdyttävien purkausten kautta hidastaa jäätikön sulamista. Tässä spekulaatiossa siis pyrin kytkemään tehdyt havainnot syy-seuraussuhteisiin. Jos kyse olisi kosmisesta vaikutuksesta (kuten meteoriiteista), niin silloin alkanut jääkauden sulamisvaihe ei olisi missään kausaalisuhteessa äkilliseen jäähtymiseen.

Olisi varsin hämmentävää, jos stratosfääriin ulottuvia tuhkapilviä ei enää koskaan purkautuisi maapallon tulivuorista. Näiden ilmastovaikutukset ovat joka tapauksessa vaikeasti ennustettavia muutaman kymmenen vuoden aikajänteellä. Siksi, koska tuon pituinen tauko purkauksissa ei vielä ole mikään ihme.

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Laacher_See (Linkki) Tutkielmassa mainittu purkauspaikka.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.