La Niñaa 2020 odotellaan


Tyynenmeren ENSO-sääilmiöistä El Niño on tunnetumpi kuin pikkusisarensa La Niña. Aina tyttöjä sorretaan. Kyse on siis tuulten puhallussuunnista ja meren ja ilmakehän lämmönvaihdosta yms. El Niñossa lämpö purkautuu merestä ilmakehään niin suuressa määrin, että yleensä globaalin lämpötilan huiput sattuvat El Niñon tietämiin. La Ninassa taas lämpöä siirtyy ilmakehästä meriveteen. Ilmakehä vähän jäähtyy, mutta lämpö ei ole poistunut maapallolta, vaan varastoitu meriveteen. Näin siis El Niño oikeasti voi hieman jäähdyttää maapalloa, kun La Niña ei sitä tee, vaikka pintalämpötiloista voisi hätäisesti päätellä toisin.

Alla kuvasarjana NOAA:n ennusteosaston sivulta löytyneiden diaesitystiedostojen kuvitusta (Linkki). Sivulta löytyy kuukausikatsausten arkisto, mutta näitä käyttämiäni viikkokatsauksia ei taida löytyä. Itse olen tallennellut ne omalle massamuistilleni harvase viikko.

 

Kuva 1. Kesäkuun alkupuolen ennuste ei vielä luvannut La Niñaa

Kuva 2. Heinäkuun alkupuolen ennuste jo lupaa La Niñaa.

Kuva 3. Heinäkuun loppupuolella erilaiset ennustemenetelmät antavat erilaisia tuloksia.

Kuva 4. Heinäkuun 27. päiväna CFSv2 lupaa La Ninaa tulevaksi.

Ennusteet eivät juuri koskaan ole 100% varmoja, mutta kyllä tuo nyt minua vakuuttaa, että La Niña on todennäköisemmin tulossa kuin jäämässä tulematta. La Niñalla on siis globaalia pintalämpötilaa alentava vaikutus ja se vilkastuttaa Atlantin hurrikaanikautta (Linkki). Hurrikaanit siirtävät varsin tehokkaasti lämpöä merestä ilmakehään, joten tämä Atlantilla tapahtuva hurrikaanien tihentyminen tasoittanee globaalissa tarkastelussa hieman tuota La Niñan lämmön jemmaamista Tyynellemerelle. Saapas muuten nähdä, miten hyvin keväiset hurrikaaniennusteet lopultakin osuvat, kun ei voine olettaa, että niihin olisi sisällytetty täysimääräisesti tätä La Niñaa.

Alkuvuosi 2020 on ollut ennätyksiä hipovan lämmin seuraamissani globaaleissa kuukausilämpötiloissa. Nyt sitten voinee odottaa viilenevää loppuvuotta, mutta enempi ”lainapääomalla”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.