Mikromuovi haitatonta katkaravuille


Kuva 1. Kuvituskuva, kuvan katkaravut eivät osallistuneet viitattuun tutkimukseen. Tekijäviite: By © 2004 by Tomasz Sienicki [user: tsca, mail: tomasz.sienicki at gmail.com] – Oma teos, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1772

Ainakin minulle ylllättävä tutkimusuutinen Phys.orgissa (Linkki): katkaravut eivät kärsi mikromuovista elimistössään. Yllätää ei tällä kertaa ole niinkään tutkimustulos, vaan sen julkaiseminen. Carreras-Colomin ja kumppaneiden tutkileman tiivistelmä on luettavissa netistä (Linkki).

Olen jokusen kerran jo kirjoitellutkin mikromuovitutkimuksista täällä Roskasaitilla ja viitatuista tutkimuksista on syntynyt mielikuva, ettei mikromuovin haittoja ole juuri löydetty, vaikka tutkimuksien painopiste onkin etupäässä ollut mikromuovin esiintyvyydessä ja sen kauhistelussa. Tässä suhteessa tämä uusi tutkimus ei yllätä. Vaan onpahan tuossa Phys.orgin artikkelissa niin jyrkkä kanta mikromuovin haitattomuuteen, että ihan alkaa epäillä katkaraputeollisuuden rahoitusta tutkimukselle. ”Normaalia” olisi mielestäni jättää pieni aukko jatkotutkimuksille, ”nyt ei löydetty, mutta…”  Toisaalta tietenkin melko täsmällinen kiisto sopii ruokapuolen tutkimuksiin. Epävarmuuden jättäminen haittaisi tuotteiden menekkiä.

Katkarapu ei ole koko biosfääri. Silti tämä tutkimus mielestäni antaa signaalin, ettei mikromuovien torjunnassa kannata hätäillä. Ainahan se tietenkin on parempi, ettei luontoon työnnetä mitään vierasaineita. Miljoonista eliölajeista voi aina löytyä sata hyötyjää ja yksi häviäjä. Ekologisesta katastrofista puhumiseen ei kuitenkaan löydy todisteita mikromuovien kohdalla.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.