Ikuisen kuivuuden Kaliforniaan ennustetaan pahenevia tulvia


Ehkä emme enää muista, mutta Kalifornia oli taannoin tuomittu jopa ikuiseen kuivuuteen (Linkki). Uusi tutkimusuutisointi ei kumoa kuivuuden esiintymistä (Linkki), mutta lisää uutena elementtinä ennusteet pahenevista tulvista. Zhoun ja kumppaneiden tutkimus selvittelee Tyynenmeren syklistä MJO-suursääilmiötä  (Linkki). Suomeksi tuota ilmiön nimitystä ei näytetä juuri käännetyn, mutta jotain Madden-Julian-oskillaation tapaista siitä varmaan tulisi.

Eihän tässä oikeastaan muuta, kuin että ilmastopelottelussa kaikki käy, myös kuivuuden aikaiset tulvat. Kaliforniahan on perinteisellä kuivuusvyöhykkeellä, mutta kun ilmastonmuutos pyrkii laajentamaan tropiikkia, siirtyvät muut ilmastovyöhykkeet navoille päin ja ehkä usein kaventuvatkin. Kalifornian eteläpuolellakin on melkoisen kuiva Meksiko, joten Kaliforniaan ei tuolla ilmastovyöhykkeiden siirtymisellä voisi pilvisiä päiviä oikein luvata. Viitattu uusi tutkimus perustikin tulvaennusteensa merellisiin muutoksiin, mikä voi toki pitää paikkansakin.

Ei siinä muu auta, kuin että Kaliforniassa varaudutaan hyvin erilaisiin säätiloihin.

Linkkejä aiheeseen

https://www.pnas.org/content/112/13/3858 (Linkki) Maailman tunnetuin ilmastotieteilijä M. Mann kytki Kalifornian kuivuuden ilmastonmuutokseen vuonna 2015 ja ennusti ruskeaa tulevaisuutta.

https://www.nationalgeographic.com/news/2015/04/150406-california-drought-snowpack-map-water-science/ (Linkki) Kalifornian kuivuus aiheutti vesipulaa mm. vuonna 2015. Vesipula on merkki myös heikohkosta varautumisesta poikkeuksellisiin olosuhteisiin.

Kuva 1. Viime aikoina Kalifornia on ollut poikkevan sateinen osavaltio USA:ssa. Lähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.