Pohjois-Atlantilla pitkäkestoista viilenemistä


Tässähän tuli juuri ihmeteltyä etelänavan lämpenemistä. Pienestä alueesta siinäkin kaiketi kyse, niinkuin NTZ-sivuston uutisoimassa pohjoisen Atlantin kylmenemisessäkin (Linkki). Allan&Allan (2019) tutkielman tiivistelmä löytyy netistä (Linkki). Samoin löytyy jonkinlainen oikovedos koko artikkelista (LinkkiPDF). Jälkimmäisessä ei ole mukana em. tiivistelmän yhteydessä viitattua korjausta. Se, että kylmenevä suuntaus on vallinnut Pohjois-Atlantilla jo yli 100 vuotta, on minulle yllätys. Muutoin tuosta kylmäklimpistä olen nähnyt uutisia.

WUWT-sivusto uutisoi vähän uudemmasta tutkimuksesta arktisen mereen vaikuttavista tekijöistä (Linkki). Tarkemmin katsottuna WUWT on kopioinut EurekaAlert-sivun uutisartikkelin (Linkki). Näistä kummastakaan kopioartikkelista en löydä linkkiä tutkielman tiivistelmään tai vastaavaan. Alkuperäinen uutisartikkeli on kaiketi alaskalaisen Fairbanksin yliopiston lehdistötiedote (Linkki). Roskasaitin normikäytäntö on linkittää viitatun tutkielman alkuperäislähteeseen (Linkki), joka löytyikin tähän Polyakovin ja kumppaneiden tutkielmaan tuon lehdistötiedotteen kautta. Suomen Ilmatieteenlaitos on mainittu!

Arktisen merialueen eteläpuolella sijaitseva ala-arktinen (sub-Arctic) meri siis ohjaa muutoksia arktisella alueella. Tässä ei oikeastaan kovin paljon vaihtoehtoja ole, kun pohjoisempaa merivirtoja ei voi tullakaan. Uudet tutkimukset tarkentavat tietojamme tilanteesta. Ihmeteltäväksi jää lähinnä se, että yksi merialue pystyy jäähtymään melkolailla sen verran kuin muu maailma on lämmennyt.

Lisään tähän vielä kuvan pohjoisnavan ympäristön pintalämpötilasta näin keskikesän aikaan. Verrattuna talviseen lämpötilavaihteluun kesän lämpötila on navalla lähes muuttumaton pitkäaikaiseen keskiarvoonsa verrattuna. Varsinkaan ei ole heilahduksia lämpimämpään päin kesäaikaan, kun selaa edellisiä vuosia tuolla linkeissänikin näkyvällä sivustolla.

Mitään merkkiä pikaisesti tulevasta jääkaudesta tässä ei ole, mutta selviä viitteitä siitä, että valtamerien syklit eivät välttämättä keskiarvoistu edes 30 vuoden aikajänteellä.

Advertisement

3 responses to “Pohjois-Atlantilla pitkäkestoista viilenemistä

 1. Ihmettelin tuota ala-arktinen-sanaa. Googlatessa tuli ainoastaan Wikipedian ko. artikkeli vastaan. Sen keskustelusivulla oli seuraava keskustelu:

  ”Onko tällaista sanaa edes olemassa? En ole muualla sitä tavannut, eikä Googlellakaan löytynyt kuin pari Wikipedian artikkelia. Sen sijaan subarktinen on kyllä aika yleisestikin käytetty sana. -KLS 12. tammikuuta 2011 kello 11.55 (EET)
  Korjaan: löytyy sittenkin, ainakin täältä: http://ilmastotieto.wordpress.com/2010/03/22/ilmastouutiset-viikko-112010/. Siellä sanotaan muun muassa näin: ”Arktinen alue on jaettu kolmeen osaan: sub-, ala- ja yläarktinen alue (ks. ko. alueet kartasta).” Kyseessä on siis eri asia kuin subarktinen, ja kartta englanninkielisine selityksineen osoittaa, että ala-arktinen on englanniksi Low arctic. -KLS 12. tammikuuta 2011 kello 12.25 (EET)”

  Jos tuosta jotain johtopäätöksiä vetäisi, niin subarctic on subarktinen ja low arctic on ala-arktinen.

  Tykkää

  • No, olihan tuo kuitenkin englanniksi sulkeissa. Wikipediaa tulee käytettyä kääntämiseen, vaan tällä erää taisi tulla huti. Subarktinen nyt kuulostaa hyvin pahasti anglismilta.

   Tykkää

 2. Risto: ”Ihmeteltäväksi jää lähinnä se, että yksi merialue pystyy jäähtymään melkolailla sen verran kuin muu maailma on lämmennyt.”
  Valtamerten dynamiikka toimii omien lakiensa mukaisesti ja globaali ilmaston lämpeneminen ei näy kaikkialla samanlaisesti. Esim. mannerjäätiköistä ja lisääntyneistä sateista johtuva makean veden lisääntyminen muuttaa merien kerroksellisuutta. Merivirroissa on myös pitkäaikaista (50 – 100 v) pintalämpötilassa näkyvää rytmiikkaa eri paikoissa eri aikoihin (usein Atlantilla eri aikaan kuin Tyynimerellä).
  Ilmastonmuutoksen skeptikkosivuilta tällainen maapallon pinnasta 0,2% olevan alueen jäähtyminen luetaan merkiksi siitä, että ilmasto ei lämpiä ja että ihminen ei ole syyllinen muutoksiin – asia on juuri päinvastoin. Tuo kylmä kupla Atlantilla on seurannaisvaikutus ilmaston lämpenemisestä.
  This pool of cold water is likely to have its origin in summer meltwater from the Greenland ice sheet and sea‐ice and we suggest ways in which it could reach and sustain the cold blob.
  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/2019JC015379
  https://www.carbonbrief.org/scientists-shed-light-on-human-causes-of-north-atlantics-cold-blob

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.