Huomioita luonnollistajista:


Vieraskynä: Vesa Tanskanen 2020-07-11

Viime vuonna tehtiin miljoona linnunpönttöä ympäri maatamme. Kenties suurin osa niistä meni hyönteissyöjä-pönttöpesijöille. Valtava nopea valtakunnallinen ympäristöekologinen muutos, Talvivaaraakin suurempi ekologinen mullistus. Tämä oli ikäänkuin hyvisten tekemä hyvä muutos. Siis hyvä, kun oli luontohyvikset tekemässä. Onhan se söpöä auttaa. No, viileänä toukokuuna, ei kait hyönteissyöjät kerenneet kovin miljoonasta pöntöstään hyötyä, mutta varmaan tulee vielä parempiakin vuosia ja pöntö täyttyykin tilanteen mukaan.
Meillä on tehty näitä linnunpönttöjä perinteisestikin ihan kansakoulujen ensimmäisinä oppitöinä jo ennen. Miekin tein ylpeänä lapsena. Silloin niitä tehtiin ymmärtääkseni eniten tuollaisten kärpästen ja itikan poistajina toivotuille linnuille.
Tuolloin oli mitä moninaisempia lantajätöksiä kaikkialla maalla ja kaupungeissakin ja niin oli kärpäsiäkin ja niitä syöviä lintuja. Oliskohan paras keino hyönteisten ja lintujen lisäämiseksi levitellä lantakasoja ympäriinsä taas monimuotoisesti uudelleen.
Nyt uusi huoli, et villi-pölyttäjät vähenee. Silti niitä syövien lintujen kantoja vaan halutaan pönttöilyllä kasvattaa. ? Mitä ajatella.
Nyt YLEn:n luonnonsäätäjät on keksineet, et ihmiset tehkäämme hyönteispesiä, moninaisten hyönteisten lisäämiseksi. Kun on niin kauhia tuo pölyttäjäkato. Ei taida kelvata luonnonmukaisin lantojen levittely, otaksun että se olisi tehokkain tapa.

Entä kuinka paljon vaikuttaa villi-kimalaisen menestykseen, jos sinne viereen tuodaan ihmisen talviruokinalla ylläpitämiä mehiläsipesiä. Näin nimenomaan herkuimmille apajille. Olisiko ravintokilpailutilanne ihmisten toimesta tällä tavoin epäreilu, luontoa vääristävä. Ja villi-kimalaisia näännyttävä.

Toisaaalla haluavat palauttaa soita pois ihmisen ojituksesta ja sen tuomasta muutoksesta eli tosiasiassa monimuotoisuuden lisäätymisestä. Vaikka suo olisi keskellä valtavaa suoerämaan yksitotisuutta.

Toisaalla haluavat pitää entisiä ihmisen karjataloudellaan aiheuttamia aho ja niittymaita kuin ois edelleen ennen. Ei sais luonto, ihmisen tekemä luonto muuttua tässä kohtaa.

PS; Ehkä jo pian YLE:n luonnon luonnollistajt saa huomata, että suuri osa hyönteishotellien asukeista onkin loispistiäisiä ja tuhoaa entistä enemmä toivottuja pörriäisiä. Ja mitähän sitten YLE:n luonnollistajat keksivät? Tarjoan lantakasojen levittelyä, jos haluavat sitä mitä sanovat haluavansa: Monimuotoisuutta lisää. Minusta sitä ei tarvitse lisätä, koska tosiasiassa Suomen luonto on jo monimuontoisempi kuin koskaan jääkauden jälkeen.

PPS: Sitten jotkut toivottaa uusiolintulajeja tervetulleiksi, samoin söpöjä perhosia. Mutta monia kasveja, vaikka kuinka maata parantavia, kauniita, halutaankin tuhota, poistaa, likvidoida eli tosi nitistämällä nitistää?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.