Etelämantereen geotermisestä vuosta


Tri Curryn viimeisimmästä viikkokatsauksesta löytyy paljon luettavaa (Linkki). Otan esille vielä yhden linkin (Linkki), joka vie Etelämantereen geotermisen lämpövuon tutkimuksiin. Koko artikkeli on PDF-tiedostona (LinkkiPDF). Parille riville tiivistettynä:

  1. Etelämantereen kiviperän tuottamaa lämpömäärä on tutkittu niukasti.
  2. Kiviperän lämmöllä on merkitystä mannerjäätikön virtaukseen, koska lämpö saa aikaan herkemmin sulamista ja näin kitkan vähemistä.
  3. Geoterminen lämpö voi tuottaa mannerjään sisälle ”järviä”.

Olen aiemmin esittänyt arvelun, että koska useat kiihtyvästi liikkuvat jäätiköt ovat Etelämantereen vulkaanisimmalla osalla, vulkaanisuudella olisi merkitystä jäätikön virtaukseen. Ei siis niinkään siihen, että jäätikkö suoraan sulaisi merkittäviä määriä maalämmön vaikutuksesta, vaan että sen virtaus nopeutuisi. Nyt kuitenkin tuo kohta 1 sanoo sen, ettemme tiedä. Nimittäin pitäisi tietää, onko vulkaanisuus ja siten lämpövirta lisääntynyt, että jäätikön nopeutunut virtaus johtuisi edes osittain siitä. Tasaisena pysyvä lämpövirtahan ei aiheuta kiihtymistä entisestä, vaikka voikin edistää nopean virtauksen esiintymistä silloin, kun muu jarrutekijä on poistunut.

Oletukseni on siis mahdollisuuksien rajoissa, muttei vielä havainnoin vahvistettu. Enkä nyt periaatteessa pyri väittämään tuota omaksi ideakseni, vaan että olen sen esittänyt tässä blogissani jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.