Ilmasto muuttunut monen mielestä paremmaksi


Tri Judith Curry on julkaissut 7 viikon tauon jälkeen viikkokatsauksensa (Linkki), tai seitsemän viikon katsauksen, miten vain. Heti listan alkupäästä silmiini sattui kaksi eri linkkiä artikkeleihin, joissa kerrottiin ihmisten kokevan ilmaston muuttuneen parempaan suuntaan. Fangin ja kumppaneiden tutkimus kertoo kiinalaisten kokeneen ilmastossa muutosta parempaan vuosina 1971…2013 (LinkkiPDF). Tutkijat toki povaavat pahempaa olevan tulossa.

Myös USA:ssa ilmasto on muuttunut miellyttävämmäksi, kuten Rocklöv on kirjoittanut jo vuonna 2016 (Linkki). On sitten täysin ymmärrettävää, etteivät ihmiset halua satsata rahojaan ilmaston muuttamiseksi entisenlaiseksi, huonommaksi.

Median rooli on tässä varsin tärkeä. Jos media olisi ahkerasti haastatellut ilmaston paranemisen havainneita kansalaisia yms., niin asenne ilmastonmuutokseen olisi valtaosaltaan myönteinen. Tämä nyt tässä vain esimerkkinä median vaikutusvallasta. Pidän mahdollisena, että asenne voisi olla myös liian myönteinen, eikä osattaisi ollenkaan varautua pahempiin vaihtoehtoihin. Jonkinlaista varautumista niihinkin on hyvä olla, senhän Suomen historiakin muista yhteyksistä osoittaa.

Vaan nythän media onkin ollut toiseen suuntaan vino. En minä ainakaan ole törmännyt yhteenkään uutiseen, jossa pääsanoma on ollut havainto parantuneesta ilmastosta. Jos se onkin myönnetty sivulauseessa, tulevaisuus on kuitenkin muistettu väirittää uhkaavaksi.

One response to “Ilmasto muuttunut monen mielestä paremmaksi

  1. Media on selvästikin sitä mieltä että vain katastrofiuutiset myyvät. Ikävä kyllä ne saattavat olla oikeassakin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.