Pieni jääkarhujuttu


WUWT-sivustolla Charles Rotter kirjoittaa jääkarhuista Kanadan M’Clintock Channel -alueella (Linkki). Taustalla näyttää olevan joku kinastelu eri mieltä olevien kanssa netissä. Syventymättä kinaan kaappasin WWF:n sivuilta kuvan, jossa kyseinen, pienenkö alue on merkitty kasvavan populaation alueeksi, kuten Rotterkin esittää. Kuvankaappausta perustelin sillä itselleni, että aiemmin WWF:n jääkarhukarttaan laittamani linkki oli vanhentunut. WWF siis poistaa vanhoja karttojaan netistä tai ainakin vaihtaa niiden osoitteet. Näin sen sivuila ei koskaan voi nähdä tiedon lisääntymistä ja ehkä muutoksia osapopulaatioissa karttojen pohjalta.

Jokatapauksessa tuo WWF:n kartta kertoo, että kasvussa olevat osapopulaatiot ovat yksilömäärältään pienimpiä, taantuvat osapopulaatiot ovat yksilömääriltään vähän isompia ja niitä on tuplamäärä kasvaviin verrattuna, eli neljä. Sama määrä osapopulaatioita on merkitty vakaiksi ja näissä on selvästi enemmän yksilöitä. Määrittämättömissä osapopulaatioissa voinee olla puolet maailman jääkarhuista?

WUWT-artikkeli ei siis ole ristiriidassas WWF:n kartan kanssa, mutta on ehkä antamassa mielikuvaa useammasta kasvavasta osapopulaatiosta?  Omana hiha-arvionani sanoisin, etteivät jääkarhut näytä tuon kartan perusteella olevan lajina kovin uhattuja, koska vakaita populaatioista on runsaasti. Pitempiaikaisissa uhka-arvioissa kaiketi oletaan merijään sulavan nykyistä vähäisemmäksi, mutta tämä taas on kokonaisvaikutuksiltaan kohtuullisen epävarma ennuste.

Linkkejä aiheeseen

https://polarbearscience.files.wordpress.com/2020/02/crockford-2020_statepb2019-final.pdf (LinkkIPDF) Susan J. Crockfordin raportti vuoden 2019 jääkarhutilanteesta. Mm. Venäjällä tapahtuneet jääkarhuinvaasiot Crockfod näkee jääkarhujen lisääntymisen merkkinä noilla alueilla.

 

Advertisement

9 responses to “Pieni jääkarhujuttu

 1. Sanot: ”Pitempiaikaisissa uhka-arvioissa kaiketi oletaan merijään sulavan nykyistä vähäisemmäksi, …”
  Vaikka sulaisikin, niin se ei mitenkään kerro, että laji vaarantuu. Jäätä riittää pohjoisempana ja jopa jääkarhutkin syövät paljon muutakin kuin vain hylkeitä hengitysavannoilta. WWF propagandaan vaikuttuneiden kannalta varmaan uskomaton yllätys. Ja ovat jääkarhut selvinneet äskeisestä holoseennin optimistakin ja 125 000 +/- eaa olleesta nykyistä lämpimämmästa intergasiaalista eli jääkausien välisestä lämpökaudesta.

  Toinen kysymys on: Paljonko jääkarhuja mahtuu kullekin arktiselle alueelle? Että saavat siis
  – riittävästi saalista ja
  – eivät joudu ylikireään kilpailuun ravinnosta keskenään liikapopulaatioidensa kanssa, ja
  – ettei taudit ala raivota.
  Siis paljonko mahtuu mitäkin erikoistunutta eliötä kullekin maantieteelliselle erityisalueelle. Voipi hyvin olla, ettei koskaan ole jääkarhuja ollut näin paljon kaikkiaan. Tai sitten ei ja olisi kenties ollut jonniin verran enemmänkin. Sen tietänemme likimain, sinnepäin, että jos 1970-luvulla oli n. 5000 jääkarhua ja nyt 25 – 30 000. Paljonko mahtuu lisää ilman ravinnonpuutekriisiä?

  Liked by 1 henkilö

 2. Olen oppinut hyvin kyyniseksi suhteessa mm. WWF:n julistuksiin. Kuitenkin nyt minä haluan hiukan sanoa myönteistäkin, kun sellaisen näin. Aiemmin Roskasaitin linkkaama koostekartta jääkarhupopulaatioista oli suht koht asiallinen ja käsittääkseni oikea. Hyvä niin.

  Tietenkin siinä oli tekstissä kohtia, joissa WWF yritti nostaa häntäänsä datan kokoajana ja korosti kohtia, joissa olisi ollut osatekijänä mukana. Muut tosiasiassa merkittävämmät toimijat, tekijät unohtaen. Tämähän on, onko ’inhimillistä’ hännännostatusta kenties. Tätähän tekee Greenpeacekin poimien omiin tarkoituksiinsa sopivia paloja, vaikka alkuperäisten tutkimusten kokonaisviesti olisi ihan toinenkin. Ja rakkaan kotimaammekin media tottelee ennen kaikkea GP:tä ja WWF:ää. Ei niitä alkuperäisiä tutkijoita.

  Se näkyykö ’kartassa’ oleva järki/tieto-linja laajemmassa toimintapropagandassa jää nähtäväksi.

  PS: Jostain syystä aiemmin eniten käyttämäni Microsoft Chrome ei enää päästänyt minua tänne kommentoimaan vaan väitti, että ”sivusto ei ole turvallinen”. Sitten päivittämäni MS Edge taasen ei varoittanut ja laski kommentoimaan. Ihmettelen vaan, mitkä sabotöörit levittelee epäluulopannauksia??? Kuka tietäisi? Olen tavannut tällaista ennenkin.

  Tykkää

 3. Kiitos Jamppa tästä linkistä. Se on loistoesimerkki huippuhyvän ’Ilmastotiede- blokin kirjoittajan jutuista. Joita on muitakin kosolti. Sinne vaan kaikki kahlaamaan tiedon aarrekammioon.

  Tykkää

 4. Minusta kerrankin WWF ja GP ovat oikeassa vastustaessaan jääkarhun suojelua. Meillähän on hyviä esimerkkejä suojelun haitallisuudesta, esim. merimetso ja valkoposkihanhi. Enpä usko myöskään Inuiittien ja pohjois-Siperian kansojen kannattavan jääkarhun suojelua.

  Tykkää

 5. Asia on varmaan juuri näin. Se ei ole kuitenkaan oikein, että WWF:n ja GP:n toimesta luodaan mielikuvaa hyvin uhanalaisista jääkarhuista esim. manipuloiduilla valokuvilla, uhkakuvilla kerjätään rahaa jääkarhujen suojeluun ja samalla kuitenkin hoidella foorumilla tuetaan niiden metsästystä. Tälläisen toiminta on mielestäni epärehellistä.

  Tykkää

 6. Näinpä. Meitä hämätään manipuloiduilla aineistoilla. On ihan luonnollista, korostan luonnollista, että aina merkittävä osa luonnon eläimistä kuolee milloin nälkään, milloin sairauteen, milloin loukkaantumiseen jne. Ja on syyryhmä, jonka perua on helposti lajin ylipopulaatio jollain alueella. Näin ihan kaikissa ekosysteemeissä. Ihan kaikissa.
  Tasapainoinen populaatio tuottaa yhden elinkepoisen yksilön tai parin aina toista poistuvaa kohden ajan juostessa. Jotkut lajit tiettynä aikana voivat olla kasvavia tai taantuvia. Jääkarhut on vahvistuneet voimakkaasti. Näin vaikka usean tuhannen metsästys vuosittain on sallittu. Pitäisikö metsästyskiintiöitä lisätä, jos jääkarhujen häiriöt vaikkapa inuiiteille kasvavat. Tai jos löydetään nälkää näkeviä, sairastavia karhuja.
  Kun luontodokumentissa puhutaan luonnon tasapainosta olkaa varuillanne, vaikka nauttisitkin minun laillani luontodokumenteista. Mutta kun puhutaan ’herkästä luonnosta’, niin jopa ’poistakaa varmistimenne’, koska sen jälkeen seuraa llki taatusti valheita ekologiasta.

  Tykkää

 7. Jokainen joka väittää tietävänsä jääkarhujen määrän, valehtelee. Niiden kannan arviointi perustuu pääosin vain asutuilla alueilla tehtyihin laskentoihin.
  Jääkarhu ei pysty saalistamaan eikä elämään avovedessä. Siksi populaatiot ovat hakeutuneet pieneneville jääalueille, saarille ja mantereille. Kun suuret jääkarhulaumat ovat tulleet Pohjois-Kanadan kaupunkien kaatopaikoille (ks. kartta), ajattelevat jotkut, että karhukanta on kasvanut. Ei ole, vaan karhujen luontainen elinpiiri on kutistunut ja ne ovat joutuneet ilmastopakolaisiksi alueille missä niillä ei ole tulevaisuutta. Jääkarhujen laskennat on tehty vähäisten havaintojen perusteella alueella mikä on murto-osa niiden elinpiiristä ja pääosin asutusten lähistöiltä. Arvailuihin perustuvan kannan tilanne saattaa olla radikaalisti heikompi. Faktat ovat tässä:
  Polar bear habitat is disappearing due to global warming. Even the most careful on-the-ground management doesn’t matter if polar bears don’t have the required habitat. Polar bears depend on the sea ice surface to efficiently catch their seal prey (Polar Bears International).

  Itse tapasin jääkarhuja Pohjois-Grönlannissa (Kane Basin) missä paikalliset kertoivat karhujen pakkautuvan nyt sinne satamäärin kun merijää on kadonnut muualta. On selvää, että karhulaumoille ei siellä ole elinmahdollisuuksia. Nälkäiset ja asumusten nurkille tulevat karhut ammutaan. On ikävää, että WUWT-tyyppiset propagandasivustot poimivat kaiken mahdollisen valheellisenkin tiedon kampanjointiinsa tiedettä vastaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.