Lustot: lämpenemisnopeus ei poikkeuksellista


Judith Curryn tuorein viikkokatsaus alkaa nyt olla kuukauden vanha (Linkki), mutta kun ilmastotieteen lyhin merkittävä aikajänne on 30 vuotta, niin parasta ennen päivä ei ole ohi. Sieltä sattui silmiini viittaus Shin ja kumppaneiden lustotutkimukseen (Linkki), jossa tiivistelmäosiossa esitetty johtopäätös kuului näin:

…and that the summer warming rate during the 20th century is not unprecedented over the past two millennia in any of the three regions.

Suomeksi:

…ja ettei 1900-luvun kesäinen lämpenemisnopeus ole ennennäkemätöntä kuluneiden kahden vuosituhannen ajalta millään kolmesta alueesta.

Viitatut kolme aluetta ovat Jamalin niemimaa, Tornionjärvi ja pohjoinen Fennoskandia.

Lustotutkimus on minulle sen verran vierasta, etten ala esittämään asiantuntijaa. Viitatussa tutkimuksessa näytetään käytetyn uutta TSR-menetelmää, jolla on pyritty vähentämään aiempien menetelmien virheitä.

Ennennäkemätön lämpenemisnopeus on ollut eräs ilmastonmuutokseen liitetty väittämä. Tämä tutkimus supistaa tuon väitteen soveltamisalaa, muttei taida riittää vielä kumoamaan sitä kokonaan. Nimittäin tutkimushan ei ollut globaali, eikä talvista lämpenemistä voi lustoista oikein mitata. Viittaan tässä lämpötilamittausaineistoon pohjoisnavan ympäristöstä (Linkki), jossa kesät ovat äärimmäisen vakaat ja talvet vaihtelevasti lämmenneet. Talvien lämpeneminen on tässä havainto, jota lustot eivät juurikaan rekisteröi. Tarvitaan siis vielä jokin muu tutkimus, joka osoittaa aiempien lämpimien kesien olleen samalla lämpimien talvien aikaa. Tätä voi toki pitää lähtökohtaoletuksena.

Jos erilaisten tutkimusten yhteenveto osoittaisi, että pohjoisen metsävyöhykkeen vuosittainen lämpenemisnopeus on nyt vähäisempää kuin joskus aiempina vuosisatoina, ilmastopelottelulta putoaisi miltei koko pohja pois. Lämpötilat ovat vielä aiempien vaihtelujen rajoissa ja muutosnopeuskin on luonnollista. Mitä aineksia tässä enää jäisi antropogeeniseksi katastrofiksi?

 

Advertisement

One response to “Lustot: lämpenemisnopeus ei poikkeuksellista

  1. Lähellä kasvualueensa pohjoisrajaa havupuita ei voida käyttää lämpötilan mittareina. Lustojen leveys on verrannollinen heinäkuun sademäärään. Lyhyen kasvukauden sademäärä peittää alleen lämpötilan vaikutukset kasvuun. Suomen lustomittauksissa ei ole nähtävissä edes ilmaston megatrendejä.
    On yleisesti tunnettua, että Suomen leveysasteilla ilmastonmuutos näkyy talvien lämpenemisenä ja kesien lämpeneminen ei ole kuin kolmasosa siitä. Curry on tunnettu epätieteellisestä huumoristaan mitä propagandistinen WUWT levittelee. Ilmastonmuutosta ei arvioida ”kolmella osa-alueella” eikä myöskään sen perusteella, että kesät eivät lämpiä yhtä paljon kuin talvet näillä alueilla. Ilmastonmuutos on globaali ilmiö.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.