Erilaisia havaintoja lämpenemisestä


Venäläisen Moscow Times -lehden keväthelleuutinen länsi-Siperiasta on saanut Sitran johtaja Pantsarin viesittelemään twitterissä (Linkki). Viestistä voinee kuvan 1 mukaan päätellä, että jotain tarttis tehdä ilmaston lämpenemiselle.

Länsi-Siperian lämmin kevät 2020 on poikkeusilmiö alueellisessa säässä, kuten ennätyskylmä toukokuun 2020 sää USA:n itäosissa (Linkki). Yksittäistapauksesta ei sinänsä voi yleistää, mutta nyt onneksi onkin keksitty lähes vedenpitävä ilmastonmuutoselitys: ääri-ilmiöiden lisääntyminen. Niinpä kylmä sää USA:ssa ei kumoa lämmintä säätä Siperiassa, vaan molemmat ovat merkkeinä ihmistekoisesta ilmastonkuumenemisesta.

Phys.org uutisoi norjalaisen jäätikön sulamisesta (Linkki). Koska jäätikön sulaminen ei ole yhdestä keväästä kiinni, tässä onkin selvä todiste vähintäänkin alueellisesta ilmaston lämpenemisestä, eikä niinkään etäällä länsi-Siperiasta. Nyt tässä vaaka kallistuu siihen suuntaan, että USA:n kylmyys on sään vaihtelua, mutta Siperian kuumuus on trendin merkki. Mikäpä minäkään olisi tätä kieltämään.

Kaiken lisäksi havainnot Norjasta antavat riittävän pitkän historiallisen katsauksen ilmastoon, mitä Siperian lämpöaalto ei kykene antamaan. Vahvat todisteet siitä, että aiemmin on ollut lämpimämpää, kun jäätikön alta löytyy antiikin ajan kauppareitti. Mikään ei viittaa siihen, että tie olisi sijainnut jäätikön sisälle kaivettussa tunnelissa, vaan ettei jäätikköä ollut laaksossa, kun tietä käytettiin.

Näin saimme nämäkin säähavainnot historialliseen kehykseen ja arvatenkin kaikille hyvän mielen. Myös ilmastotoimien mitoituksen ja ajoituksen voinee tältä tieteelliseltä pohjalta arvioida sääuutisia tarkemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.