Yritystä hillitä ympäristötuhoa


Meille kaikille kallis Yle uutisoi suomalaisesta innovaatiosta (Linkki), jolla pyritään torjumaan ympäristötuhoa Sambiassa ja samalla edistämään lapsien koulunkäyntiä maassa. Kyseessä on Afor-yhtiön aurinkosähköllä toimiva induktiokeittolevy, jossa on myös akku. Näin sähköä on saatavilla pimeäänkin vuorokauden aikaan, toki rajallisemmin. Uutisessa tuotetta nimitetään liedeksi ja sen muoto on samantapainen kuin suomalaisen uunillisen lieden, mutta ilmeisestikään laitteessa ei ole uuniosaa, vaan keittolevyn umpinainen jalusta sisältää mm. akun.

Tuotekokonaisuus on hinnaltaan 2500 €, siis noin nelinkertainen massavalmistettuihin induktiokeittolevyihin verrattuna. Hintaa tietenkin kohottaa aurinkopaneeli ja akku, jotka ovat tarpeen sähköverkon ulkopuolisessa maailmassa. Jos Sambiassa keskipalkka on n. 700€/kk (Linkki), niin ehkä tuollaisen keitimen hankintaa voisi verrata Suomen oloissa siihen, kun haja-asutusalueen mökkiläinen kustantaa jätevesijärjestelmän. Kuukausien palkkahan siihenkin helposti menee.

Sambia ei suinkaan ole täysin sähköistämätön maa (Linkki), mutta ilmeisestikin kylätasolla sähköverkkoa esiintyy harvemmin. Juuri noilla sähköttömillä alueillahan sitten puuta poltetaan nuotioissa, joilla ruoka kypsennetään. Tässä Aforin systeemissä aurinkosähkökeittimien ostajat maksavat ostoksensa puunistutustyöllä, mitä voi pitää fiksuna vetona.

Ylen artikkelin kuvassa näkyy polttopuuksi meneviä risuja, joita ei Suomessakaan sen parempaan tarkoitukseen käytettäisi. Vaan voisihan ne puut kasvaa vaikka sellunkeittoon sopiviksi, jos niitä ei poltettaisi heti alkuunsa? Sambiassa arvatenkin esiintyy termiittejä, joten puurakentaminen ei ehkä ole siellä ihan yksinkertainen ratkaisu?

Mulla on vielä jäänyt katsomatta Michael Mooren uusin filmi, jossa käsitellään uusiutuvien energiamuotojen yritystoimintaa. Siinä voisi olla jotain kimmoketta tämänkin projektin kritiikkiin, mutta jätän nyt kuitenkin kritiikin vähemmälle. Eihän sitä oikein kehtaakaan, kun ihmiset sentään yrittävät vakioida ilmastoa niin, etteivät kerjää minulta rahaa, eikä kaiketi Suomen valtioltakaan. Toivon, että projekti menestyy.

 

Linkkejä aiheeseen

https://www.afstor.com/ (Linkki) Liesiyritys.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sambia (Linkki) Perustietoja Sambiasta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi (Linkki) Vertailuksi Suomi. BKT asukasta kohti n. 30-kertainen. Vaihdantatalous ei vaan näkyne Sambian osalta tällä mittarilla?

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.