Melkein pilkuton helmikuu päättyi


Kuva 1. Aurinko tänä aamuna 4.3.2020. Lähde: https://sdo.gsfc.nasa.gov/data/

Reilu vuosi sitten kirjoitin artikkelin ”Pilkuton helmikuu päättymässä” (Linkki). Auringon vähäpilkkuisuus on jatkunut siitä eteenpäin tähän päivään asti, kuten avaruussääsivu Spacewether.com kertoo (Linkki). Itse asiassa viime vuosi oli vähäpilkkuisin vuosi yli sataan vuoteen (Linkki).

Kun vuosi sitten haikailin auringon vähäpilkkuisuuden välitöntä vaikutusta ilmaston lämpötilaan sitä alentaen, niin nyt voi todeta, ettei kahden peräkkäisen vähäpilkkuisen vuodenkaan vaikutus erotu. Olihan vuosi 2018 sekin vähäpilkkuinen. Kuvan 2 mukaan satelliittimittaukset osoittavat, että ainakin auringon säteilyteho on keskimääräistä alempi vähäpilkkuisella ajalla, kuten juuri nytkin. Ero huipputehovaiheeseen on kuitenkin melko vaatimatonta, luokkaa 0,5 W/m2.  Säteilyn vähenemisen näkymättömyys viilenemisenä viittaa siihen suuntaan, että muut vaikuttavat tekijät ovat voimakkaampia.

Kuva 2. Auringon säteilyteho maan etäisyydellä. Lähde: http://lasp.colorado.edu/home/sorce/data/tsi-data/#plots

 

Advertisement

3 responses to “Melkein pilkuton helmikuu päättyi

  1. Tutkijat ovat kertoneet tämän asian varsin selkeästi kauan sitten – auringon aktiivisuuden muutoksilla ei ole mainittavaa merkitystä lämpötilaan. Todellisuudessa vaihteluväli on luokkaa 0,1 – 0,2 W/m2 pintalämpötiloissa. Tuo TSI on mitattu maapallon yläilmakehästä ja näin vain pieni osa vaikutuksesta havaitaan maanpinnalla.
    On ikävää, että suuri osa harrastelijoista on saanut väärän käsityksen auringon aktiivisuuden merkityksestä ja pientä jääkautta jo uskottiin elettävän kun auringon aktiivisuus väheni. Väärä tieto leviää voimakkaammin kuin tieteellinen tieto.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.