Koronaviruksen ilmastovaikutuksista


Nasa on julkaissut satelliittikuvia Wuhanin suunnalta (Linkki). Näissä kuvissa näkyy typpidioksidin pitoisuus alueella eri aikoina. Kuten kuvasta 1 näkyy, NO2-pitoisuus on tänä vuonna ollut alhaisella tasolla, eikä siinä ole havaittavissa kiinalaisen uudenvuoden jälkeistä pitoisuuskasvua, kuten tapahtui vuonna 2019. Tästä Nasan artikkelista ovat uutisoineet useat tiedotusvälineet, kuten Iltakehti (Linkki) ja BBC (Linkki).

Typpidioksidia (Linkki) voi pitää sekä ilman saasteena että ns. kasvihuonekaasuna (Linkki). Sitä ei pidä sekoittaa N2O-yhdisteeseen, joka tunnetaan myös ilokaasuna.

Vaikkei Nasa olekaan mitannut koronavirusmääriä Kiinassa, koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama COVID-19-tauti ovat mitä uskottavin selitys kuvissa näkyville muutoksille, onhan teollisuus ja liikenne hiljenetyneet karanteenien vuoksi.

Kiina on nyttemmin saamassa tämän COVID-19-epidemian hallintaansa (Linkki), joten pitempiaikaisia ilmastovaikutuksia esim. väestön vähenemisen kautta ei ole odottettavissa Kiinasta. Vaikka sairastuneiden kokonaisluku onkin Kiinassa ylivoimaisesti suurin, viime päivien aikana uusia tapauksia on ilmaantunut Kiinassa vähemmän kuin Etelä-Koreassa. Myös Italia ja Iran ovat uusien tapausten lukumäärässä ohittamassa Kiinaa.

COVID-19 tappavuus on enintään luokkaa 6%, arvioituna taudista toipuneiden ja tautiin kuolleiden määrästä. Kun vielä kuolleiden ikäjakauma on vanhuspainotteista, niin vaikka tauti leviäisi hallitsemattomasti ja globaalisti, väestönkasvu palautuisi helpostikin vanhalle uralleen muutaman vuoden jälkeen. Näin pandemian globaali ilmastovaikutus jäisi ”parhaimmillaankin” lyhytaikaiseksi, ellei sitten talouden globaali romahdus tekisi päästöjä pienemmiksi.

Advertisement

One response to “Koronaviruksen ilmastovaikutuksista

 1. Tähän liittyen hieman ”kieli poskella” tekstiä maanantaiksi:
  Vuoden ilmastoteko-palkintoon paras ehdokas on: Corona virus COVID-19!!
  Tähän mennessä mikään ilmastopolitiikan keino ei ole onnistunut vähentämään CO2-päästöjä. Päästökauppa –ei. Tuulivoima – ei. Aurinkovoima – ei. Sähköautot – ei. Kasvisdieetti – ei. Palmuöljy ja etanolibensa – ei. Gretan XR-liike –ei jne. Mutta coronavirus on tehnyt valtavan tehokasta tulosta, nopealla aikataululla ja vieläpä maissa, jotka eivät ole Pariisin sopimuksen piirissä. Kiinan tehtaat ovat kiinni. Turismi ja matkailu ovat vähentyneet, mm Venetsia on kuin autiokaupunki. Auto- ja moottoripyöräkisoja peruutetaan samoin kuin muita massamatkustus-urheilukisoja. Ihmiset pysyvät kotonaan ja kotimaissaan. Päästöt, myös muut kuin CO2 ovat alentuneet erittäin jyrkästi. Kiinan ilma on puhdistunut. Näköpiirissä ei ole, milloin jos enää koskaan palataan entiselle tasolle.
  Hei kaikki ilmastoahdistuneet: Huoli pois! Ongelma on ratkaistu!
  Ihmetyttää, miksi vihreät eivät nyt kehrää tyytyväisinä?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.