Pari arktisen alueen ilmastopelottelua ammuttu alas


Kukapa ei olisi kuullut siitä, miten arktisen ikijään sulamisen vapauttama metaani tekee ihan kohta tuhoja (Linkki). Samoin arktisen alueen lämpenemisen vaikutuksen keskileveysasteiden suihkuvirtauksiin pitäisi sekoittaa sää ja ilmasto (Linkki). Jos et ole näistä uhkista kuullut tai lukenut, et ole menettänyt mitään. Tieteen viimeisin sana on, ettei syytä panikointiin ole.

Arktinen metaaniuhka

Uusi tutkimus (Dyonisius ja kumppanit) kertoo (Linkki), ettei metaania vapautunut mitenkään erityisesti lämpimänä ilmastokautena jääkauden jälkeen.  Tutkimusryhmän kuulunut professori Petrenko kertoo Phys.orgissa (Linkki), että sekä meren pohjan että ikiroudan metaaniklatraattien sulaminen ei merkittävästi näkyisi ilmakehässä, koska mikrobit hapettaisivat vapautuvan metaanin ennen ilmakehään joutumista. Tämähän on tullut esille jo muutamista aiemmistakin tutkimuksista, mutta kuten alussa lainaamani The Guardianin puolisen vuotta vanha artikkelikin osoittaa, tämäkin pelottelu nostaa aina uudestaan päätään. Siksi sitä on ammuttava alas toistuvasti.

Arktinen suikuvirtausuhka

Parisen päivää vanha tutkimus (Blackport ja Screen ) kertoo (Linkki), ettei pohjoisen pallonpuoliskon keskileveysasteiden suikuvirtaus sittenkään trendinomaisesti käy enemmän mutkalliseksi arktisen alueen lämmetessä. Mutkittelua on toki havaittu, mutta sen korrelaatio arktiseen lämpenemiseen on lähes olematon. Phys.org uutisoi tutkimuksesta kertoen (Linkki), ettei ilmiö lisää äärisäitä, koska sitä ei ole. Näin se tiede etenee ja epätieteellinen panikointi toivottavasti vähenee.

Linkkejä aiheeseen

(Wikipedian artikkeleissa vielä osittain vanhentunutta tietoa)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Metaaniklatraatti (Linkki)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ikirouta (Linkki)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suihkuvirtaus (Linkki)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Napapy%C3%B6rre (Linkki)

Advertisement

2 responses to “Pari arktisen alueen ilmastopelottelua ammuttu alas

  1. Tiede ei tosiaankaan etene näin että yksi uusi tutkimus romuttaisi kaiken muun siihen asti alalta tutkitun. Jokaisella tutkimuksella on oma datansa ja metodiikkansa ja tulos on voimassa vain näillä reunaehdoilla. Ikiroudan sulaminen ja metaanin vapautuminen sedimenteistä on varsin hyvin tutkittu asia (kiitos öljynporauksen). Jääkauden jälkeinen lämpökausi ei ehtinyt sulattaa ikiroutaa sillä jään lämmönjohtokyky on varsin heikko – ja taas maanpinnan turvekerrostumat toimivat eristeenä. Nykypäivänä kun ilmasto on arktisilla alueilla lämpimämpi kuin em. lämpöjaksolla, tavataan suuriakin metaanipurkauksia ikiroudan rakoillessa ja ilmiö on tosiaan tässä mittakaavassa uusi. Metaanin käyrä ilmakehässä on kohonnut samalla tavalla kuin CO2-käyräkin. Mitään ei siis ole ”ammuttu alas”.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.