Pysähtyykö Golfvirta taas?


Kuva 1. Tekijäviite: By RedAndr – self-made, used map from http://www.ngdc.noaa.gov/mgg/image/2minrelief.html, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org /w/index.php?curid=3492801 Lisätyt teksti: RJ

Tällä tarinalla on pari eri kipinää: yksi on aiempi artikkelini vuodelta 2016 (Linkki), jossa käsittelen Golfvirran pysäyttämispelottelun historiaa ja tuolloin uusinta Bergenin yliopiston tutkimusta, joka ennakoi Golfvirran lämpenevän ilmastonmuutoksen seurauksena. Toinen kipinä on arvostamani vihreän kansanedustaja Satu Hassin mikroblogiviesti (Linkki), jossa viitattiin Independent-lehden artikkeliin (Linkki). Tässä taas oli otsikkoon asti päässyt arktisen alueen lämpenemisen aiheuttama kylmeneminen Euroopassa. Indenpendent-artikkeli pohjautui Nasan Thomas W. K. Armitagen ja kumppaneiden tutkielmaan (Linkki) ja tämän tutkimuksen tekijöiden haastatteluun. Kiinnostava havainto: tutkielman otsikko puhuu pohjoisen Beaufortin(meren) pyörteestä ja merijään vähenemisen vaikutuksesta siihen. Olen siis havaitsevinani, että tutkijat ovat olleet halukkaita kohdistamaansa sanat suuremmalle yleisölle mitä Beaufortinmeren rannikoilla, lähinnä siis Alaskassa, asuu.

Laajasti ottaen kaikki väritetty merivirtaus kuvassa 1 on Golfvirtaa, mutta sen haaroille on annettu myös omia nimiä, joista Pohjois-Atlantin virta on yksi. Ja on melko selvää, ettei virtaus pohjoiseen jatkuisi, ellei merivesi virtaisi Jäämereltä myös poiskin. Tältä osin merkittävässä osassa on AMOC-pystykiertovirtaus, joka vie Golfvirran suolaisen ja kylmenneen veden kohti pohjaa. Beaufortin pyörteeseen on latautunut merkittävästi makeampaa vettä ja nämä tutkijat arvelevat sen karkaavan laajemmalle alueelle ja samalla tukkivan tuon pystyvirtauksen ja sitä myöten Golfvirrankin. Huomattavaa, ettei AMOC-pystykiertovirtausta ole mainittu tutkielmassa, vaan pelkästään haastattelussa. Golfvirtaa ei ole mainittu kummassakaan.

Jotenkin tutkielmasta on vaikea löytää tarinan jatkoa: mitä sitten, jos makea vesi leviää kokon Pohjoisen jäämeren alueelle? Varmaan siinä merijäätä syntyy entistä enemmän ja sitten se pyörrekin on taas ”normaalimitoissaan”. Eli tämä vaikuttaisi sykliseltä toiminnalta, ei pysyvältä muutokselta, mutta sitä ei oikein sanota ulos.

Kun vielä huomioi sen, ettei Bergenin yliopiston Lambertin tutkielmaa mainita tässä Nasan tukimuksen lähdeluetteloissa, voinee ajatella, ettei tämä tutkimus ole ottanut sitä huomioon eikä oikeaoppisesti ole sitä kumoamassakaan. Lyhytaikainen Euroopan alueen jäähtyminen ei mielestäni ole poissuljettu tämän Beaufortin pyörteen vaikutuksesta, mutta mitään pysyvää Golfvirran seisokkia tästä tuskin saadaan aikaiseksi.

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Beaufort_Gyre (Linkki) Beaufortin(meren) pyörre, Wikiartikkeli englanniksi

https://fi.wikipedia.org/wiki/Beaufortinmeri (Linkki)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Termohaliinikierto (Linkki)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.