Ilmastonmuutosko kiihdyttää ääri-ilmiöitä?


Kuva 1. Hurrikaani Florence avaruudesta kuvattuna. Tekijäviite: By NASA – https://www.nasa.gov/image-feature/hurricane-florence-viewed-from-the-space-station, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72686897

Katastrofit ovat aina katastrofaalisia. Katastrofien tutkimukseen on syytäkin panostaa. Vaan uhkapainotteisuus voi myös ruokkia pelottelua. Säähän ja ilmastoon liittyy lukuisia ääri-ilmiötyyppejä, kuten kaatosateita, kuivuutta, helleaaltoja ja hirmu pakkasia. Milteipä aina jossain päin maapalloa on jokin sään äärisääilmiö menossa. Tässä jokunen vuosi takaperin todisteltiin vakuutustilastoilla, miten sään aiheuttamat katastrofit ovat lisääntyneet, ilmastonmuutos tietenkin syyllisenä. Kyse oli kuitenkin enimmäkseen tilastoharhasta, koska ihmiskunta oli laajentunut ja vaurastunut.

Nyt sitten törmäsin Judith Curryn twitterin (Linkki) ja bloginsa viikkokatsauksen (Linkki) kautta erikoiseen tutkimustulokseen: tutkijat havaitsivat, ettei heidän ennusteensa ilmastonmuutoksen osuudesta hurrikaani Florencen sateisuuteen osuneetkaan kohdilleen (Linkki). Harvinaisena pidän sitä, että tutkijat myöntävät pieleen menonsa.

Roger Pielke Jr. kirjoittaa, millä ehdoilla yksittäisen ääri-ilmiön voi katsoa voimistuneen ilmastonmuutoksen johdosta (Linkki). Ainakin kaksi kolmesta kriteeristä jäi täyttymättä Florencen kohdalla.

Hurrikaanien (=trooppisten pyörremyrskyjen) tapauksessa ei pääsääntöisesti ole näkyvissä ilmastonmuutosta. Seuloen sopivia hurrikaanityyppejä jotain lisäystä voi löytyä. Metsä- ja maastopalojen osalta tilanne on sikäli monimutkainen, että varmasti on alueita, joissa kuivuuden lisääntyminen on luonut otollisempia olosuhteita tulipaloilla. Vaan samaa on voinut aiheuttaa aiempien palontorjuntakeinojen vähentäminenkin. Globaalistihan kuivuvat alueet ovat vähäisiä verrattuna vihertyviin alueisiin, mutta molempia esiintyy.

 

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hurrikaani_Florence (Linkki) Lyhyt Wikipedia-artikkeli hurrikaani Florencesta suomeksi. Englanniksi löytyy lisää.

https://yle.fi/uutiset/3-10892241 (Linkki) Uutisen mukaan äärihelteet lisääntyvät ilmastomuutoksen vaikutuksesta. Varautuminen tarpeen.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/aarisaa-on-iso-uutinen-kaikkialla/25f24df9-0fbb-3729-bc8d-6bcf76a0787b (Linkki) Äärisäillä on iso uutisarvo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.