Jäähdyttääkö Taal vuoden 2020 ilmaston?


Kuva 1. Taal Luzonin kartalla.

Taal on päällepäin vaatimattoman kokoinen tulivuori Luzonin saarella Filippiineillä (Linkki). Pieni koko ei kuitenkaan ole esteenä, etteikö Taal-tulivuori olisi päässyt vaarallisimpien tulivuorien Decade Volcanoes-listalle (Linkki). Yksi syy Taalin vaarallisuuteen on se, että se sijaitsee varsin lähellä tiheitä asutusalueita. Eikähän kuvan 1 kartalla näkyvä Manilakaan ole kuin n. 70 km päässä. Toinen vaarallisuutta lisäävä syy näkynee kuvasta 2.

Kuva 2. Taal ilmavalokuvassa. Kuvaajaviite: By TheCoffee (Mike Gonzalez) – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24887566

Taal on järven ympäröimä ja siinä on myös kraaterijärvi. Näin vesihöyryn tehostavaa räjähdysvoimaa on helposti tarjolla, kun purkaus alkaa. Freaattisessa purkauksessa ei tarvitse edes olla sulaa magmaa mukana (Linkki). Nyt näiden ”esipurkausten” on havaittu ulottuneen yli 10 km korkeuteen (Linkki). Tämä viittaa siihen, että jos Taal räjähtää isosti, ilmakehään kohoaa riittävän korkealle riittävästi materiaalia, että sillä olisi globaalia ilmastovaikutustakin. Nyt tapahtuneissa freaattisissa purkauksissa ei ole tämä riittävä materiaaliehto vielä täyttynyt. Myös materiaalin laatu lienee heikohko, kun rikkiyhdisteistä ei ole näkynyt mainintaa. Sulfaateiksi hapettunut rikki olisi tehokas viilentäjä stratosfäärissä.

Tulivuoren purkaukset eivät tietääkseni ole mukana ilmastomalleissa, vaikka milteipä jokaiseen vuosisataan mahtuu globaaliin ilmastoon vaikuttava tulivuoren purkaus. Ne eivät siis ole läheskään niin harvinaisia kuin globaalisti ilmastoon vaikuttavat yksittäiset meteoriittitörmäykset maaperään.  Jälkimmäistä ei voi odottaa edes tälle vuosituhannelle mitenkään todennäköisenä, mutta ilmastovaikutteisen tulivuoren purkauksen puuttuminen tältä vuosisadalta olisi lopultakin vähän epätodennäköistä.

Taal-tulivuori on siis kohtalaisen lupaava ilmastovaikuttaja tulivuorien joukossa, mutta tätä ei voi oikein tietää, ennen kuin se on tapahtunut. Ja ”se tapahtuminen” ei välttämättä edes osu tälle vuodelle. Ollaanpa kuulolla.

Linkkejä aiheeseen

https://www.severe-weather.eu/recent-events/eruption-philippines-large-ash-column-fa/ (Linkki) Purkausuutinen sunnuntailta 12.1.2020.

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Taal_Volcano_eruption (Linkki) Wikipediassa englanniksi Taalin purkauksen seurantaa.

https://www.livescience.com/14513-pinatubo-volcano-future-climate-change-eruption.html (Linkki) Artikkeli vulkanismin ilmastovaikutuksista Pinatubon 20-vuotisjuhlavuoden merkeissä vuodelta 2011.

 

Advertisement

2 responses to “Jäähdyttääkö Taal vuoden 2020 ilmaston?

  1. M.E. Mann pitää hänkin Taalin ilmastovaikutusta mahdollisena:

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.