Zekelläkin on asiaa


Ilmastotietelijä Zeke Hausfather kirjoitti marraskuussa 2019 Carbonbrief-artikkelissaan 1,5 asteen tavoitteen saavuttamattomuudesta (Linkki). Taustana Zeken kirjoitukelle oli YK:n ympäristöohjelman raportti (Linkki). Ongelma tiivistyy kuvaan 2. Kun Pariisin vuoden 2015 ilmastokokouksen 1,5 asteen ilmastovakiointitavoittetta verrataan ihmistekoisiin hiilipäästöihin, niin jo vuonna 2020 päästöt ovat niin korkealla, että vaaditaan vuosittainen yli 15% vähennys globaaleihin hiilipäästöihin joka vuosi vuoteen 2040 saakka. Tämä ei ole minun mielestäni mikään luonnonlakien vastainen mahdottomuus, mutta teknis-taloudellisesti se ei vaikuta uskottavalta. Eipä taida maailmassa olla yhtään maata, joka olisi moiseen vähennykseen pystynyt useamman vuoden ajan samalla säilyttäen elintasonsa?

Zeken marraskuun artikkelissa ei mainita Kiinaa ollenkaan. Vaan joulukuussapa mainitaan ihan otsikossa (Linkki). Kyse on ihmistekoisista hiili- tai CO2-päästöistä ilmakehään ja niiden kasvusta. Jos tarkastelee artikkelin päästökuvaajaa, niin kuvassa 1 näkyvä hyppy päästöissä ei johdu mitenkään suoraan USA:sta tai EU:sta, joiden päästöt ovat loivasti vähentyneet. Kasvun takana on erityisesti Kiina. EU:n osuus on lähinnä sitten siinä, että alueelta on siirretty vähäpäästöistä tuotantoa suuripäästöiseen Kiinaan. Muu maailma ja Intia ovat myös kasvattaneet CO2-päästöjään. Toisin kuin Kiinassa, näissä päästöissä saattaa näkyä myös väestömäärän kasvu.

Kiinan asettama tavoite CO2-päästöjensä huippuvuodeksi on vuoden 2030 tienoilla (Linkki). Jo yksin tämä tavoite on niin ”kova”, että johtavana CO2-päästömaana Kiina yksin tuhoaa Pariisin sopimuksen tavoitteen. Olettaen, että CO2-päästöjen vaikutus ilmakehään on IPCC:n arvioiden mukainen. Viittaan tässä vielä aiempaan artikkeliini Kiinan uudesta kivihiilikuljetusradasta Sisä-Mongoliasta (Linkki). Uusi rata ei ole lyhytaikainen satsaus. Se sopii paremmin yksiin Kiinan päätösten kanssa, joiden mukaan kivihiilivoimaloita rakennetaan lisää ja uusiin kaivoksiin myönnetään lupia.

Kunnianhimoisuus saattaa tulla kalliiksi niille Kiinan asiakkaille, jotka eivät osaa ajatella omaa etuaan. Esimeriksi Suomessa toki pitää tehdä oma osuutemme, samalla huomioiden se, että pohjoinen sijaintimme aiheuttaa mm. asuntojen lämmitystarvetta, jota ei ole samassa määrin etelämpänä. Suomi on näyttänyt myös esimerkkiä väestönkasvun hillinnässä, mutta onko joku ottanut siitä mallia?

Linkkejä aiheeseen

https://wwf.fi/uhat/ilmastonmuutos/pariisin-ilmastosopimus/ (Linkki) WWF:n esitys Pariisin ilmastosopimuksesta.

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/oljymiljardoori-mika-anttosen-mielesta-poliitikot-johtavat-ihmisia-rajusti-harhaan-1-5-asteen-visio-ei-ole-mahdollinen/13819bd7-f017-4a10-8ffb-f9afb4c4aa54 (Linkki) Maksumuurin takana olevan artikkelin otsikko antaa tukea Zeken huolelle 1,5 asteet tavoitettavuudesta.

https://www.suomenuutiset.fi/leena-meri-ymparistonmuutos-johtuu-vaestorajahdyksesta/ (Linkki) Kansanedustaja Leena Meri kytkee ympäristöongelmat väestöräjähdykseen.

Advertisement

One response to “Zekelläkin on asiaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.