Vuosituhannen alussa taitekohta ilmastossa


Kuva 1. Maan energiaepätasapainon aikasarjaa ja merien lämpösisällön aikaderivaattaa. Kaappauslähde: https://www.mdpi.com/2072-4292/11/6/663/htm

Viime vuoden viimeinen artikkelini käsitteli väitettä globaalin vihertymisen loppumisesta vuosituhannen taitteessa (siis vuoden 2000 tietämissä) (Linkki). Tuo väite perustui ilmakehän kosteusominaisuuksissa havaittuun muutokseen, eikä vakuuttanut minua vihertymisen osalta, koska päinvastaista tuoretta tutkimusta oli tarjolla. Vaan tuon kosteusmuutoksen osalta minulla ei ole mitään syytä epäillä asiaa.

Törmäsin tänään tri Judith Curryn suosittelmaan twitterviestiin (Linkki). Viestissä viitataan belgialaisten Dewitten, Clerbauxin ja Cornelisin tutkielmaan maapallon energiaepätasapainosta ja heijastuneesta auringonsäteilystä (Linkki). EEI eli energiaepätasapaino on nykytilanteessa vuositasolla kutakuinkin sama asia kuin meriveteen sitoutunut energiamäärä. Ja kuten kuvasta 2 näkyy, tämä on edelleen positiivinen, vaikkakin pienenevä. Samaa asiaa kuvaa vaikeaselkoisempi OHCTD, joka on siis meriveden lämpösisällön aikaderivaatta. Huomautan vielä erikseen, ettei meriveden lämpösisältö ole globaalisti lähtenyt laskemaan. Tässä kuitenkin mielenkiintoista on nähdä samantapainen käyrä, mitä ilmankosteuden haihduntatilastoissakin on, siis taitekohta vuosituhannen taiteen tietämissä. Tuskin ovat keskenään täysin riippumattomia ilmiöitä.

Vaikkei vuosituhannen taitetta pidä ylikorostaa, niin jotainhan siinä on muutosta ilmastoon liittyvissä asioissa tapahtunut. Taustalla lienee valtamerien oskillointikin vuosikymmenien aikaskaalassa.

Lisää aihetta sivuvaa tietoa on linkeissä alla.

Linkit

https://www.climate-lab-book.ac.uk/2016/earths-energy-imbalance/ (Linkki) EEI selostusta ja selitystä, miksei pintalämpötila olekaan paras mittari.

https://www.tiede.fi/keskustelu/78754/eei (Linkki) Tiede-lehden keskustelijoiden viestejä EEI-aiheesta.

https://www.data.jma.go.jp/gmd/kaiyou/english/ohc/ohc_global_en.html (Linkki) Japanin meteorologien globaalin meriveden lämpösisällön mittaukset/arviot 700 metrin syvyyteen aikasarjana. Itse en näe silmämääräisestri edes tuota hidastumista, joka pitäisi olla tuossa OHCTD-käyrässä kuvassa 1.

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2017JC012845 (Linkki) Pohjois-Atlantilla sekä pintalämpötila että meriveden lämpösisältö ovat olleet laskemassa.

 

 

One response to “Vuosituhannen alussa taitekohta ilmastossa

  1. Tähän on ehkä hyvä vielä selventää, että tuo energiaepätasapainon (EEI) pieneneminen positiivisella alueella ei tarkoita maapallon jäähtymistä, vaan tasapainon lähestymistä. Tasapainossa maapallo ei sitten lämpeäisi eikä jäähtyisi, mutta tässä positiivisella puolella oltaessa tuo tasapaino siis löytyisi (jos se siihen asettuisi) nykyistä korkeammassa pintalämpötilassa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.