Pelastaako CO2-päästöinen kolibakteeri ilmaston?


Viime päivinä on näkynyt uutisia hiilidioksidia syövästä kolibakteerista, tässä esimerkkinä HeSan uutinen (Linkki). Lööperiähän siihen uutiseen on sitten eksynyt, mikä on varsin ymmärrettävää. Esimerkki lööperistä:

He onnistuivat muuntelemaan kolibakteereja niin, että ne käyttävät energianlähteenään hiilidioksidia.

Vaan miltei samanlaisella mielikuvalla on liikkeellä myös tiedeuutisointiin erikoistunut Science Daily (Linkki). Se puhuu mahdollisuudesta hiilineutraaliin tuotantoon tämän keksinnön perusteella.

Kyse on sinänsä huimasta todisteesta sen puolesta, että geeniteknologia on insinööritiedettä. Kolibakteeriin vaihdettiin toisten mikrobien osia ja niitä jalostettiin satojen(?) sukupolvien ajan, jolloin ne saatiin tuottamaan biomassansa yksinomaan hiilidioksidista. Tämä on toki merkittävä saavutus.

Jos jokin mekanismi tuottaisi ilman ulkoista energialähdettä vedestä ja hiilidioksidista hiilihydraatteja, kyseessä olisi ikiliikkuja. Merkittävä keksintö sekin, ei sillä. Vaan kun geeni-insinöörit eivät olleet tehneet kolibakteerista ikiliikkujaa, se tarvitsi energialähteen, joka näkyy kuvassa 1. Muurahaishappo hapettuu hiilidioksidiksi ja tästä reaktioenergiasta muokattu kolibakteeri saa energiaa omaan käyttöönsä. Kuten kuvateksti kertoo, hiilidioksidin tuotanto ylittää hiilidioksidin sidonnan.

Nyt tietenkin voidaan spekuloida, että toisella tavalla muokaten kolibakteerista olisi saatu vetyä energialähteenään käyttävä eliö. Siis vähän kuin metanogeeni (Linkki). Tällöin taas kysymys siirtyy vedyn lähteeseen ja sen tuotannon energiaan. Toisaalta maapallolla on jo runsaasti eliöitä, jotka tuottavat hiilidioksidista ja vedestä tarvitsemansa energia-aineenvaihdunnan sekä rakenteidensa ainekset. Näitä sanotaan kasveiksi.

Shmuel Gleizerin ja kumppaneiden saavutusta ei pidä aliarvioida (Linkki), mutta ei sillä ilmaston kanssa ole juuri mitään tekemistä. Tässä ilmeisesti tutkijat itsekin ovat oivaltaneet, että kun oman tutkimuksensa uutisoinnin kytkee ilmastonmuutosta sivuavaksi, julkisuutta tulee roppakaupalla ja ehkä jatkorahoitustakin helpommin.

 

Advertisement

One response to “Pelastaako CO2-päästöinen kolibakteeri ilmaston?

  1. Kyllä meillä on luonnostaan bakteereitakin, jotka käyttävät hiilidioksidia ja vettä hiilihydraattien tuottamiseen, ja energiansa tähän saavat, kuinkas muuten, auringonvalosta. Sinilevät eli syanobakteerit vähentävät siis ilmakehän hiilidioksidia eli toimivat hiilinieluina. Vihreät eivät ainakaan näkyvästi ole olleet tämän hiilinielun puolustajia.
    Joku vuosi sitten raportoitiin, että geeniteknologia olisi saanut syanobakteerit tuottamaan öljyä. Tästä ei ole kuulunut viime aikoina mitään.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.