Isohko virhe OLR:ssä?


Kuva 1. Säteilyenergiatase-esitys. Lähde: Nasa, 2013?

Tri Judith Curryn mainiosta viikkokatsauksesta löytyy aina uusia aiheita blogiin (Linkki). Nyt silmiin sattui latauslinkki uudehkoon satelliittiaineiston tutkimukseen (LinkkiPDF), jossa uudella menetelmällä saatiin varsin runsaasti poikkeavia tuloksia vanhaan OLR-tulokseen verrattuna. Kimin ja Leen tutkimuksen otsikkona on: ”Using the Himawari-8 AHI Multi-Channel to Improve the Calculation Accuracy of Outgoing Longwave Radiation at the Top of the Atmosphere”, jossa siis väitetään laskentatarkkuuden parantuvan. Kun tri Curry on laittanut linkin saatetekstiksi sanat: [Measurement errors of outgoing longwave radiation (OLR) reach 11 W/m². Cloud optical thickness (COT) and water vapor have “the greatest effect” on OLR…a forcing of 2.7 W/m².], niin herää kysymys, että miten suuri se vanha mittausvirhe onkaan ollut?

Kuvassa 1 tämä OLR on tuolla oikealla yläkulmassa, siis poistuva lämpösäteily avaruuden rajalla. Kuvaan 1 on aivan tarkoituksella otettu aiempi korjaus, jonka suuruus on ollut luokkaa +1,4 W/m2. Nyt tähän tulisi lisäkorjaus + 2,28 W/m2, jos oikein ymärrän tutkielman tekstin, jossa ”annual mean bias”-lukema on etumerkittömänä. OLR arvo watteina neliömetriä kohti kohoaisi siis 242:een.

Kuva 2. Eräitä tunnettuja säteilypakotteita. Lähde: IPCC/AR5

Olennainen kysymys onkin, että miten suuren korjauksen uusi havainto tai menetelmä aiheuttaa kuvassa 2 näkyviin pakotearvioihin. Kun vertaan tuota IPCC AR5:n  kuvaajaa Wikipedian AR 4 -pohjaiseen kuvaajaan (Linkki), niin  Ihmistekoinen pakote on kasvanut arvosta n. 1,7 arvoon 2,1 W/m2. Nyt kuitenkin on epävarmaa, että tuo kuvassa 1 näkyvä OLR-korjaus olisi mukana vielä kuvassa 2. Jos lämpöä karkaa enemmän avaruuteen, ei saman korjauksen pitäisi ainakaan kasvattaa em. pakotearvoa. En siis oleta, että 2,28 W/m2 korjaus nollaisi tuon ihmistekoisen pakotteen, vaikka se suuruudeltaan olisikin nippanappa riittävän iso. Vaan jonkinlaista pienennystä voisi odottaa, kun nuo molemmat korjaukset tulisivat samalla kertaa näkyviin IPCC:n aineistoon.

OLR:n mittausvirhehän on absoluuttiselta suuruudeltaan moninkertainen noihin pakotearvoihin nähden. Se taas mahdollistaisi hyvinkin monenlaisia tulkintoja ilmakehän energiataseista, ellei muita mittauksia olisi tarjolla.

Täytynee jäädä odottamaan lisätietoja.

 

Linkkejä aiheen liepeille

https://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_energy_budget (Linkki) Maan energiataseista englanniksi

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0034425717304698 (Linkki) Osittain samojen tutkijoiden tutkielma samasta aiheesta

 

3 responses to “Isohko virhe OLR:ssä?

  1. Mielenkiintoisia kirjoituksia, mutten haluaisi lukea ”Roskasaittia”, vaikka hauska sanailu onkin, joten pyydän korjaamaan otsikointia.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.