Globaali lämpötila lokakuussa 2019 kohosi


Kuva 1.

Kuukausi sitten ennustelin, ettei nyt ohitettu lokakuu poikkeasi olennaisesti syyskuusta GISTEMP-aineiston kuukausitilastossa, mutta tulihan siihen virherajan ylittävä kohoaminen lämpötilassa, tarkkaan sanottuna eroa on nyt 12 sadasosa-astetta. Mikään ei takaa, että tuo ero säilyisi aivan tasan tuossa, mutta en pidä uskottavana, että syyskuun 2019 ja lokakuun 2019 ero nollaantuisi myöhemminkään.

Uuden GISTEMP v4:n suurin kuukausiheitto tässä tarkastellulle ajanjaksolle on toistaiseksi syntynyt elokuulle 2019, ollen 3 sadasosa-astetta ”jälkilämpenemistä”.  Nythän oli  kolmas kuukausi uuden version mukaista tilastoa eikä tuosta aineiston menneisyyden ”lämpövärähtelystä” olla siis päästy ainakaan kokonaan eroon. Liian aikaista vielä sanoa, onko se pahentunut, pysynyt ennallaan vaiko sittenkin vähentynyt.

Kuva 2. Kuvankaappaus 16.11.2019 lähteestä https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuva 2 dokumentoi käyttämäni aineiston ja samalla kertoo, että lokakuu 2019 kipusi hopeasijalle aineiston lämpimimpien lokakuiden joukossa. Korkeampi sijoitus kuin mitä itse ennakoin. Ennakointivirheen syyksi esitän lokakuun loppupuolen lämpöpiikkiä, joka ei näkynyt vielä arvioidessani kuukautta päivittäislämpötilatilastoista.

Menossa olevalle marraskuulle ennakoin vuoden 2019 keskiarvon liepeillä olevaa arvoa, siis lievää alenemaa lokakuuhun verrattuna, mutta kuitenkin mitalisijaa lämpimimpien marraskuiden sarjassa. Samallahan vuodesta 2019 tullee aineiston toiseksi lämpimin vuosi. Yhden kuukauden (siis puuttuvan joulukuun) ei pitäisi pystyä vuositilastoa kovin paljon heilauttamaan, jos se pysyy jossain järjissä. Jätän siis jännät katastrofihypoteesit pois laskuista.

Celsius-asteikollahan kaikki kuukaudet heiluvat muutaman asteen sisällä 15 °C:n lämpötilasta, että siinä mielessä kuumasta vuodesta ei voisi puhua, vaikka syyskuun tarkasteluuni tuo ”kuuma” eksyikin.” Kuumimpien” on kuitenkin niin paljon helpompi sana kuin  ”lämpimimpien”, että silläkin.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.