Ei taida tulla kesää keinolehdestäkään


Science Daily uutisoi tutkimuksesta (Linkki), jossa on saatu valmistettua synteesikaasua ”keinolehteen” osuvalla auringonvalolla veden ja hiilidioksidin läsnäollessa. Tutkielman tiivistelmä löytyy netistä (Linkki). Uudenlaisella katalyyttirakenteella saadaan auringonvalo tuottamaan vetyä ja häkää promillen kymmenesosien tehoilla. Siis auringonvalon hyödyntäminen on fotosynteesiin verrattuna vasta prosenttitasolla, kun taas aurinkosähkökennoissa tehokkuusennätys on yli 40% (Linkki). Tämähän tarkoittaa, että on ainakin pinta-alaan suhteutettuna tehokkaampaa muuntaa auringonvalo ensin sähköksi ja tuottaa sitten vetyä vedestä elektrolyyttisesti jne. Ainakin jos ajatellaan niin isoja laitoksia, että niillä on vaikutusta globaaliin ilmastoon, pinta-alan tarve (tai sen puute maalla) on merkittävä tekijä. Se ei olisi sitä ehkä jossain keskellä valtameriä, mutta sieltä taas mm. tuotteen kuljetukseen tulee vaikeuksia.

Ilmastoasioihin tämä liittyy mielestäni sikäli, että hiilidioksidin poisto on kovassa huudossa nyt. Huonommatkin ideat voivat saada julkisuutta.

Muistelen lukeneeni jostain lausahduksen, että aina jos joku esittää uuden idean, löytyy yksi suomalainen, joka kertoo miksei se toimi ja amerikkalainen, joka kertoo, miten se toimisi vielä paremmin. Olen tässä mielestäni hoitanut tuon suomalaisen osuuden. Jäämme odottamaan sadan amerikkalaisen sarjaa.

 

 

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthesis#Efficiency (Linkki) Fotosynteesin tehokkuudesta (3…6% kokonaisauringonvalosta). Wikipedia in English.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Synteesikaasu (Linkki) Synteesikaasuartikkeli Wikipediassa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.