Globaali lämpötila syyskuussa 2019


Kuva 1.

Nasa on jälleen ystävällisesti saattanut käyttöömme uusimman GISTEMP-aineiston kuukausilämpötilapoikkeama-arvonsa, nyt siis syyskuulta 2019. Tämä on toinen kuukausi uuden version 4 mukaisia arvoja. Kuten kuvasta 1 näkyykin, syyskuu 2019 on tällä osoittimella vain himpun viileämpi kuin edeltänyt elokuu ja on lähellä tämän tarkastelujakson keskiarvoa. Tämä taas oikeastaan tarkoittaa, että syyskuu 2019 on ollut varsin lämmin syyskuu, koska tuo viittaamani keskiarvo on korkealla mm. alkujakson voimakkaan El Niñon vaikutuksesta vuonna 2016.  Koska syyskuu 2019 on lähellä pitempiaikasta trendiviivaa, sen arvo voinee pitää ennakoituna.

Pieni huomautus vielä kuvaajaan 1 verrattuna edellisen kuun kuvaajaan. Nyt myös nuo pitempien ajanjaksojen käyrät on version 4 mukaisia. Jäivät viimeksi muuttamatta.

Kuva 2. Kuvankaappaus 17.10.2019 lähteestä: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvasta 2 nähdään myös, että syyskuu 2019 on kaikkien GISTEMP-syyskuiden joukossa toiseksi kuumin. Itse asiassa näemme sen vuodesta 1981 alkaen, mutta ei siellä ole kuumpempia syiskuita varhemmaskaan aineistohistoriassa.

Menossa oleva lokakuu ei vaikuttaisi jyrkästi poikkeavalta edeltäneeseen syyskuuhun verrattuna. Saattaa kuitenkin pudota mitallisijoilta lokakuiden sarjassa, koska siellä on syyskuuta kovempia tuloksia. Vuosi 2019 sijoittuu näillä näkymin mitalisijoille kuumimpien vuosien sarjassa GISTEMP-aineistossa. Hopeaa parempaan ei kuitenkaan ole realistisia mahdollisuuksia mutta edellinen vuosi 2018 jää taakse viileämpänä, ellei aivan kosmisia ihmeitä tapahdu.

 

One response to “Globaali lämpötila syyskuussa 2019

  1. Sanasta kuuma on tullut täälläkin lämpimän synonyymi. Minusta saunassa voi olla kuuma, mutta helteellä on hyvin lämmintä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.