Uutisia edistyksellisestä Kaliforniasta


Kuva 1. Tekijä/lähdeviite: By Allie_Caulfield from Germany – 2012-02-04 02-05 Capitola, Big Basin 110 Redwoods State Park, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25029899

Kalifornia on pinta-alaltaan Ruotsin kokoluokkaa oleva ja selvästi Pohjoismaiden yhteisasukasmäärää runsasväestöisempi USA:n osavaltio. Ei siis mitenkään mitätön tekijä maailmassa. Kalifornia pyrkii myös olemaan edelläkävijä energia-asioissa ja hiilineutraalisuudessa (Linkki). Niin siellä kuin täälläkin on siis kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa näkyvissä.

Kalifornia on myös luontaisesti maastopalojen suosimaa aluetta, koska se ei ole liian kuiva, etteikö kasvillisuutta olisi, mutta kuivuusjaksot ovat yleisiä, jolloin palavaa materiaalia löytyy luonnossa riittävästi. Nyt tämä maastopaloherkkyys on huomioitu myös energiantuotannossa ja ennakkoarvion mukaan lähes miljoona ihmistä joutusi olemaan ilman sähköä (Linkki).  Tuo The Guardianin keskiviikon artikkeli kertoo, että syynä on sähkölinjojen tulipaloja sytyttävä vaikutus, kuten edellisten metsäpalojen aikaan havaittiin. Ilmajohdot ovat alttiita kovalle myrskylle.

Sähköjen katkeaminen on ollut ongelmallista vaikeimmassa asemassa oleville, kuten sähkölaitteista riippuvaisille liikuntarajoitteisille kalifornialaisille, kertoo The New York Times (Linkki).

Phys.org kertoo lauantaille päivätyssä artikkelissa (Linkki), että sähkökatkot vaikuttivatkin jo kahteen miljoonaan ihmiseen. Alueellinen sähkölaitos saa myös kritiikkiä osakseen. Tilannetta arvellaan uudeksi normaaliksi. Toisessa Phys.orgin artikkelissa pelätään saateiden lisääntymistä (Linkki), kun ihmiset ottavat aggregaatteja käyttöönsä sähkön tuotantoon.

Tallbloke-blogissa kerrotaan, että Kalifornian sähkökatkoista on aiheutunut ongelmia myös sähköautoilijoille (Linkki). WUWT-sivustolla torstaille päivätyssä Chris Whiten artikkelissa väitetään jopa, että osa sähköauton käyttäjistä olisi ostamassa aggregaatteja, joilla sitten polttomoottorikäyttöisesti lataisivat sähköautonsa. Tekstissä ei mainita tarkkoja lukuja, mutta ainakin kaksi tällaista henkilöä osavaltiosta löytyisi.

Tony Heller on tällä kertaa säästellyt sanojaan aiheesta kirjoittaessaan (Linkki). Itse asiassa tästä blogista pelkästään en tulisi hullua hurskaammaksi, mutta noiden muiden linkitettyjen artikkelien pohjalta väittäisin, että kuvassa näkyvä Kalifornian pohjoisosan vihreä alue on mainttua virtakatkoaluetta. Lisäksi kommenteista löytyy ruhonjuuritason tunnelmaa youtube-videona, joka on tuossa alla linkkilistassa.

Mitäpä sitten? Kalifornian sähkökatkot eivät ole kovinkaan suorassa yhteydessä osavaltion energiantuottotapaan tai pyrkimyksiin sen vähähiilisyyteen, vaan kyse on enemmän sähkösiirrosta ja metsien hoidosta.  Toki jälkiviisaana voisi sanoa, että jos tuulivoimaan yms. käytetyt varat olisi käytetty kaapeleiden kaivamiseen maan sisään, tältäkin olisi vältytty. Ehkä myös mallinotto suomalaisesta metsienhoidosta ja metsäpalojen sammuttamisesta olisi voinut jotain auttaa, vaan Kalifornian puusto, maasto ja ilmasto poikkevat täkäläisestä, ettei ehkä asia olisi niinkään helppoa.

Monen mielestä luonnon keskellä oleva asutus on viihtyisämpi kuin asfalttiviidakko, ettei edes kaupunkisuunnittelu anna helppoa ratkaisua maastopaloihin. Kaiken kukkuraksi Kalifornian luonto vaatii metsäpaloja säilyäkseen entisellään.

Sen voinee kuitenkin todeta, että sähkökatkojen aiheuttamat vähintäänkin jonkinlaiset turvallisuusongelmat sähköautoilijoille ovat osoitus siitä, että kun toimivassa yhteiskunnassa tehdään muutoksia, se vaikuttaa aina laajemmalle kuin siihen yhteen muutoskohteeseen. Sähköautojen ollessa uusia tulokkaita ei varmaan ole tullut mieleen, että milläs sitten poistutaan tulipalon uhkaamasta kodista, jos ei ole sähköä seinässä eikä virtaa akussa.

Ettei vaan menisi synkistelyksi, niin otetaanpa tähän iloinen uutinen Kaliforniasta: osavaltion vesivarastoina toimivien tekojärvien vedenpinnat ovat pääsääntöisesti yli historiallisen keskiarvonsa (LinkkiPDF). Sateeton kuivuuskausi on historiaa, vaikka maasto voikin olla tähän vuodenaikaan kuivaa ja paloarkaa.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalifornia (Linkki) Wikipedia-artikkeli Kaliforniasta

https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4ttil%C3%A4ispunapuu (Linkki) Jättiläispunapuu on Kalifornian kansallispuu.

https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1890/ES10-00134.1 (Linkki) Erittäin uhanalainen jättiläispunapuu pärjäisi paremmin, jos metsäpaloja olisi useammin Kaliforniassa.

Youtube-video Kalifornian pimennyksestä:

One response to “Uutisia edistyksellisestä Kaliforniasta

  1. ”Ihmisten pitäisi ymmärtää, että elämme uutta aikakautta. Tämä on uusi normaali, ja meidän pitää oppia tulemaan sen kanssa toimeen, sanoi Kalifornian kuvernööri Jerry Brown taannoin.”

    Näin siis Jerry Brown (shampanjapuolue) Kalifornian vesivaroista.

    ”New York Times on laskenut, että amerikkalaiset kuluttavat keskimäärin yli 1 100 litraa viikossa kalifornialaista vettä syömällä paikallisia tuoretuotteita.”

    On se totta, se on lehdessä. Syömällä paikallista kuluttaa Kalifornian vettä. Ihme että tilanne on normaali : tekoaltaissa vettä. Aion jatkaa anopin omenoiden syöntiä Jerry Brownin uhkailusta huolimatta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.