Globaali lämpötila elokuussa 2019


Kävin harvase päivä syyskuun puolivälin jälkeen vilkaisemassa GISTEMP-kuukausilämpötilasivua (Linkki), että eikö elokuun 2019 arvoa ala näkymään. Kun Moyhun sivulla näkyi uusi arvo, aloin tutkailla asiaa tarkemmin. Ja niinhän se sitten olikin, että uusi versio oli Nasassa otettu käyttöön (Linkki), eikä vanhaa versiota 3 enää päivitetä. Oma juttunsa on sitten se, etten mistään löytänyt linkkiä uudelle kuukausiarvojen sivulle, mutta vaihtamalla vanhasta osoitteesta versionumeron kolmesta neljään tuttu näkymä tuli esille, vähän muuttunein tilastolukemin vain.

Paljonko GISTEMP-tilastot ovat vuositasolla muuttuneet versionvaihdoksessa, näkyykin nyt kuvaajasta 1.

Kuva 1.

Jo aiemmin olen kirjoittanut artikkelin Nasan ilmoittamasta GISTEMP-tarkkuudesta (Linkki), joka oli 5 cK vuosiarvoille. Nyt tehty muutos mahtuu tuon rajan sisälle, joskin siitä ulosmitattiin miltei kaikki juuri tällä vuosituhannella. Tätä hieman ihmettelenkin, että olisi voinut arvella vanhoissa arvoissa olevan enemmän heittoa kuin aivan viime vuosien arvoissa. Käytännössä uusi versio kiihdyttää lämpenemistä, vai pitäisikö sanoa, että vanha versio aliarvioi lämpötilan kiihtyvää kohoamista?

Omassa kuukausiarvojen seurannassa versiomuutos näkyy lähinnä lukemien kasvuna. Peräkkäisten kuukausien järjestys lämpötilaasteikolla ei näyttäisi vaihtuvan.

Kuva 2. GISTEMP-kuukausilämpötiloja viime vuosilta.

Elokuu 2019 oli siis poikkeamalämpötilaltaan (temperature anomaly) hieman edeltävää heinkuuta viileämpi, muttei niin paljoa, että olisin asian nostanut otsikkoon. Kuvan 2 kuvaajassa jotkin arvot ovat vanhan version mukaisia, kuten vuosikeskiarvot, mutta tämäkään ei aiheuttane ylipääsemättömiä ongelmia.

Kuva 4. Nyt käytetty kuukausiaineisto. Kaappaus 24.9.2019 lähteestä: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Olenpas iloinen, että olen pyrkinyt dokumentoimaan käyttämäni aineiston kuvankaappauksilla! Aineistossahan on ollut pientä elämää kuukaudesta toiseen, mutta juuri tässä versionvaihdoksessa olisi täysin ulalla, ellen olisi ”nauhoittanut” Nasan toimia. Kuvassa 3 nyt siis viimeisimmäksi jäänyt version 3 aineisto ja kuvassa 4 uuden version aineisto. Sattuvasti versionumero ja kuvan numero täsmäävät. Esimerkiksi tämän vuoden maaliskuu on kuumentunut 7 sadasosa-astetta ja ohittanut samalla vuoden 2017 maaliskuun, joka on kuumentunut vähemmän. Eri vuosien kuukausien järjestys lämpötila-asteikolla siis voi vaihtua, mutta en ole huomannut, että näiden viime vuosien peräkkäisten kuukausien järjestys olisi vaihtunut.

Seuraan edelleen globaaleja päivittäislämpötiloja, mutta niissä ei nyt ole havaittavissa mitään radikaalia muutosta elokuuhun verrattuna menossa olevan syyskuun osalta. Se taas voisi kuitenkin tarkoittaa, että syyskuusta tulisi aineiston ennätyssyyskuu. Näin, vaikka El Niñon lopahduksen pitäisi pikkiriikkisen laskea lämpötiloja. Ehkä olemme vajaan kuukauden päästä vähän viisaampia tämän asian suhteen.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.