Atlantin hurrikaanikausi 2019 puolivälissä


Kuva 1. Tilanne tänäaamuna. Kuvankaappauslähde: https://www.nhc.noaa.gov/

Atlantin hurrikaanikausi 2019 on saavuttanut puolivälinsä ja tapana on ollut Roskasaitilla raportoida tämän toistuvan ääri-ilmiösarjan tilanteesta. Kuvassa 1 näkyy vasta nimetty trooppinen (pyörre)myrsky Humberto ja neljä keltaista rastia, joista todennäköisyyksien summa on 40% sille, että parin päivän sisällä kehittyy uusi pyörremyrsky. Ei siis mikään ihme, jos ennen Humberton hiipumista kaksikin uutta nimettyä myrskyä olisi syntynyt, vaan voipi jäädä syntymättä se ainoakin. Neljä keltaista rastia on kuitenkin ruuhkainen tilanne tuolla kartalla.

Kuvassa 2 näkyy ennen kauden alkua ja juuri sen alettua tehtyjä ennusteita tästä hurrikaanikaudesta. Oma kestoennusteeni on tällä hetkellä menossa virheellisimmäksi, jos kausi menisi tasaisesti. Jos loppukausi on hieman alkukautta vilkkaampi, tilanne ”korjaantuu”. Wikipedian sivultakin näkyy, että mm. NOAA on siirtänyt elokuussa tehdyn ennusteensa lähemmäksi omaani. Näitä kesken kauden tehtyjä ennusteita en kuitenkaan laske mukaan kisaan, koska itsekin saisin usein täysin oikean ennusteen marraksuun viimeisenä päivänä.

Kuvasta 3 näkyy, että pohjoisella pallonpuoliskolla mennään varsin keskimääräisesti syklonien suhteen, kuten Atlantillakin. Eteläinen pallonpuolisko ei varsinaisesti ole kuollut, vaan kausi on vasta aluillaan.

Keskisen Atlantin hurikaani ei näy Suomessa juuri otsikoissakaan. Jos hurrikaani sattuu rantautumaan Latinalaisen Amerikan puolelle, otsikot eivät ole isoja. Vain USA:han rantautuvat hurrikaanit ovat Isoja Uutisia Suomessakin. Tällä kaudella nämä ehdot täytti jo suurhurrikaani Dorian. Sen toistaiseksi löydettyjen kuolonuhrien määrä on samaa luokkaa kuin kauden 2017 Irma-hurrikaanin uhrimäärä ja taloudelliset vahingot yltäisivät arviolta kolmannelle sijalle viime vuoden tilastossa. Dorian ei siis ole ollut mitenkään erityisen vahingollinen myrsky, joskin tuulennopeus ollut korkea. Lisäksi myrskyn ulottuminen Islantiin ja Jan Mayenille on maininnan arvoista.

Meriveden lämpötila pohjoisen tropiikin alueella Atlantilla ei näytäkään olevan kovin paljon kohonnut (Linkki), joten tämä tärkeä hurrikaaneja ruokkiva tekijä ei ennusta paljoa yli keskiarvon menemistä. Sensijaan El Niñon loppuminen saattaa lisätä hurrikaanien määrää verrattuna siihen, että El Niño olisi jatkanut. Myöhäisten hurrikaaniennusteiden nousutrendi johtunee tästä, koska El Niño ennusteet olivat keväällä vielä pielessä.

Joku voi nähdä äärisääilmiöiden lisääntymistä Atlantin hurrikaaneissa. Minun näkökykyni ei siihen riitä. Esimerkiksi taannoin hehkutettiin vakuutustilastojen todistusvoimaa asiassa. Kysehän oli kuitenkin vain väestönkasvusta ja lisärakentamisesta alueille, joille perinteisesti ei oltu rakennettu. Nyt tämä pelottelutyyppi on hävinnyt näköpiiristä.

Jos kykenen, pyrin tekemään hurrikaanikauden 2019 loppuraportin joulukuun puolivälin tienoissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.