Globaali lämpötila kesäkuussa 2019 ennätyskuuma


Kuva 1.

Nasa on jälleen saattanut uudet gistemp-arvot esille (Linkki), tuoreimpana tietona kesäkuun 2019 globaali kuukausiarvo. Se onkin sitten kesäkuiden ennätys miltei 0,1 asteen erolla aineiston edelliseen kuumimpaan kesäkuuhun (v. 2015), joten ennätyksestä voi puhua. Näin, vaikkei vertailussa edelliseen toukokuuhun ole maininnan arvoista lämpenemistä. Parin sadasosa-asteen kohoaminenhan hukkuu virherajaan. Jos katsoo kuvaa 1, ennätys ei pistä silmään, sillä kesäkuu on ollut tässä aineistossa vähiten kuumennut kuukausi. Ei siis absoluuttisesti viilein, koska arvot ovat poikkeama-arvoja tilastoiduista kuukausikeskiarvoista. Hyvällä tahdolla kuvasta 1 voisi nähdä senkin, että vuoden 2018 heinäkuuhun oli tasainen 12 kuukautta, kun nyt on ollut kohoava 12 kuukautta. Heikko ja nyt sammumassa oleva El Niño saattaa näkyä tuossa.

Menossa oleva heinäkuu voi olla päivittäismittauksista arvellen kesäkuun tasossa tai lämpimämpikin, joka samalla tarkoittaa mahdollisuutta myös heinäkuun ennätyslämpöön. Tämä ennakointi käy minulla aina vaan epätarkemmaksi, kun Weatherbell on lopettelemassa aineistonsa ilmaistarjontaa.

Tuttuun tapaan kuvassa 2 on dokumentointi käyttämistäni arvoista ja vähän pitempikin jakso aineistoa. Tilastoidut arvothan elävät vähän ajan kuluessa. Myös kuvan 1 kuvaaja elää muuttuvien arvojen mukana, jos joku ei sattuisi tietämään. Tällä pyrin ehkäisemään eroa pävitettyyn aineistoon, vaikka paljon helpompaa minulle olisi lisätä taulukkoon aina vain tuorein kuukausiarvo.

Nautitaan kesän kuumuudesta ja loppuelämästämme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.